2% pentru ATINS!

Sibiu- UnDa Verde pentru Biciclete!

Proiectul Sibiu- UnDa Verde pentru Biciclete la sfârșit de an 2014

Asociația Tură în Natură implementează de 8 luni proiectul "Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete!" finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul abordează o varietate de probleme ale bicicliștilor sibieni: educația deficitară a elevilor în ceea ce privește regulile rutiere, nivelul ridicat de noxe produse de autovehicule care afectează sănătatea bicicliștilor, lipsa transparenței la nivelul autorităţilor locale, reguli de circulație pentru bicicliști neclare, lipsa de respect din partea șoferilor, infrastructura urbană pentru bicicliști insuficientă, lipsa unor trasee de cicloturism în afara orașului.

Acum la sfârșitul anului 2014 tragem linie și adunăm rezultatele obținute în cadrul proiectului "Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete!". Acesta a debutat în luna iunie cu conferința de lansare la care au participat alături de partenerii proiectului, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu şi Club Rotary Sibiu, alți 50 de participanți (reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale, ai instituţiilor de învăţământ sibiene, ai unor firme locale, ONG-uri sibiene şi presă locală).

Din vara acestui an asociația noastră are o nouă pagină web interactivă, care cuprinde și un buton cu informații legate de proiectului Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!. Pe noul site se poate găsi printre altele și un contor care calculează automat cantitatea de gaze cu efect de seră care se va economisi prin utilizarea bicicletei. Bicicliștii sibieni sunt astfel încurajați să înscrie distanța parcursă cu bicicleta zilnic, calculându-se astfel cu cât contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Proiectul și-a propus combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin promovarea utilizării bicicletei. În acest scop am prezentat informații relevante despre efectele poluării și deplasarea cu bicicleta în siguranță, la peste 650 de elevi și liceeni sibieni în cadrul campania educative "Biciclist în trafic". Cu ocazia acestor prezentări am lansat și un concurs cu titlul ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” pe teme legate de schimbările climatice și reguli de circulație cu bicicleta.

Prin cele două întâlniri ale grupului de lucru „Biciclist în trafic”,  ce au avut loc la sediul Primăriei Sibiu, am încercat să găsim soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă bicicliștii sibieni. La acest grup de lucru au fost invitați să participe pe lângă reprezentanții Primăriei Sibiu și cei ai Poliției Sibiu, ai Consiliului Județean, ai Prefecturii Sibiu, ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, ai altor instituții cu responsabilități în domeniu, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu din Sibiu. Toate problemele identificate cu ocazia primei întâlniri a grupului de lucru au fost grupate în 5 teme și constituie subiecte de discuție pentru următoarele întâlniri care vor avea loc din 4 în 4 luni până la sfârșitul proiectului.

Prin intermediul campaniei ”Bicicleta Verde”, adresată firmelor și autorităților locale în vederea promovării mersului pe bicicletă, am discutat până în prezent cu angajații firmei Continental Automotive Systems , cei ai Primăria Sibiu și ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu. În cadrul acestor workshop-uri s-au discutat aspecte care ar putea încuraja angajații să se deplaseze cu bicicleta la serviciu. De asemenea,  au fost dezbătute posibile variante de recompensare pentru angajații care vor veni pe bicicletă la locul de muncă.  

Una dintre acțiunile de impact ale proiectului a reprezentat-o simularea unui accident automobilist-biciclist pe o pistă de biciclete în cadrul căreia au fost informate peste 50 de persoane, martori ai acestui eveniment. Simularea a fost filmată cu mai multe camere din locuri diferite, inclusiv o cameră montată pe ghidonul biciclistului. Filmul realizat a fost postat pe diverse pagini de socializare sau de specialitate și a fost prezentat în cadrul sesiunilor educative ale campaniei ”Biciclist în trafic”.

Prin campania “Respect pentru Bicicliști!” am informat până în prezent peste 80 de șoferi și am împărţit fluturaşi cu reguli simple pe care aceștia ar trebui să le respecte pentru a evita accidentarea bicicliştilor. 

Pentru a asigura o continuitate a pistelor de biciclete, pentru cei care doresc să iasă cu bicicleta din oraș în zonele din apropierea Sibiului ne-am propus marcarea a cel puțin 5 noi trasee de cicloturism. Anul acesta am marcat două noi trasee cicloturistice, traseul "Mocănița - Valea Hârtibaciului" și traseul "Măgura Cisnădiei", cu o lungime de peste 100 de kilometri. După marcarea traseului cicloturistic "Mocănița - Valea Hârtibaciului" au urmat mai multe ture prin care am făcut cunoscut acest traseu, la care au participat peste 150 de bicicliști. Cu această ocazie am realizat și filmul oficial de promovare a traseului "Mocănița - Valea Hârtibaciului".

În următorul an ne propunem să continuăm activitățile acestui proiect în speranța că rezultatele obținute vor constitui o nouă bază pentru implementarea unor viitoare proiecte și acțiuni dedicate bicicliștilor sibieni. Mulțumim și pe această cale partenerilor de proiect, colaboratorilor noștri și nu în ultimul rând voluntarilor care ne-au ajutat la buna implementare a proiectului.

Finantatori

Parteneri

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Pentru informatii despre Fondul ONG in Romania accesati www.fondong.fdsc.ro.