02.06.12 - Maraton Medieval Medias si drumul spre el

Sambata 2 iunie a fost ziua in care s-a dat startul la unul dintre cele mai longevive concursuri de mountainbike din tara noastra, Maraton Medieval Medias, aflat la a saptea editie. Faptul ca in ultimii doi ani ploaia si noroiul cleios rezultat a dat de furca concurentilor si bicicletelor in editiile respective, anul acesta numarul participantilor a fost sub asteptari pentru un astfel de concurs cu traditie. Surpriza cea mare insa nu a fost numarul participantilor, ci noroiul mult mai putin dificil decat era de asteptat si asta in ciuda faptului ca a plouat si in noaptea dinainte de start. Nu se stie ce miracol au facut organizatorii dar toti participantii, care stiau la ce sa se astepte bazandu-se pe experienta din ultimii 2 ani, au fost placut surprinsi de starea “ciclabila” a traseului. Astfel s-au obtinut timpi mult mai buni la finish si probabil si la spalatul bicicletelor si echipamentelor.

Echipa noastra a fost din nou reprezentata pe podium de Florin Fogoros care a obtinut locul 2 la Semimaraton, categoria 40+. Dorin Darnescu si Dan Costea au venit pe locurile 14 respectiv 17 tot la Semimaraton, categoriile 19-29, respectiv 30-39.

La festivitatea de premiere au fost prezenti si ceilalti colegi care nu au participat la concurs dar au venit din Sibiu, tot pe biciclete, pentru a-si sustine colegii.

Am plecat din Sibiu in jurul orei 12.00 si am urmat traseul Cornatel – Barghis – Mosna – Medias, inspirati fiind de ideea lansata pe forumul ciclism.ro. Am observat insa prea tarziu anuntul pe internet pentru a ne alatura la timp grupului mai matinal.

Prima oprire a fost cu cativa kilometri inainte de Cornatel, in varful unui deal in ale carui maluri de pamant si-au construit cuiburi mai multe perechi de prigorii, unele dintre cele mai frumos colorate pasari de la noi din tara. Cu putina rabdare am reusit sa le si fotografiem, fiind niste pasari destul de sperioase. In gaurile din pamant, alaturi de prigorii mai cuibaresc grauri si vrabii, acestia lasandu-se mult mai usor fotografiati.

Drumul pana la Cornatel a fost destul de circulat si aveam sa aflam explicatia cand am trecut pe langa Ferma Scoala unde se desfasura un eveniment dedicat copiilor pentru celebrarea zilei de 1 iunie.

Dupa Cornatel circulatia s-a redus simtitor, norii au disparut de pe cer facand tura sa fie mult mai placuta. Avem surpriza sa vedem ca nu suntem singurii “pedalatori” din zona. Chiar daca nu am intalnit alti biciclisti am fost salutati de pe calea ferata de niste tineri care pedalau pe ciclodrezina.

Mergand mai departe, in dreapta soselei vedem biserica fortificata de la Hosman iar apoi ajungem in Nochrich, satul natal a lui Samuel von Brukenthal (1721- 1803) guvernator al Transilvaniei la sfarsitul secolului XVIII. Avand putin timp la dispozitie, din cauza plecarii intarizate si a faptului ca trebuia sa ajungem la festivitatea de premiere de la Medias, nu am reusit sa vizitam bisericile fortificate sau alte obiective din drum. Am facut totusi scurte opriri pentru a le admira si fotografia din exterior, avand un motiv intemeiat sa revenim pentru a le vizita pe indelete.

Daca drumul spre Agnita a fost putin circulat, din Barghis spre Mosna circulatia auto era aproape inexistenta. Dupa ce urcam dealul prin padurea Pelisor ne hotaram sa facem si o pauza de masa, binemeritata dupa 60 kilometri de pedalat si inca alti 20 ce-i mai avem de parcurs.

Cu forte noi, restul distantei o parcurgem in graba cu o singura scurta oprire in satul Mosna unde am fost impresionati de  maretia bisericii fortificate din sat.

Ajunsi la Medias, ne felicitam colegii si pe restul participantilor iar dupa festivitatea de premiere  montam bicicletele pe suportii masinii si ne odihnim pe bancheta din spate pana la Sibiu.