Concursul de Orientare Turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava”

Concursul de orientare turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava” a adus o noutate în cadrul acestui tip de competiții, adresându-se atât celor care practică acest sport în alergare cât și unei categorii noi de sportivi care vor să descopere acest sport din șaua bicicletei. Acest concurs mixt de orientare turistică a însemnat atragerea unei palete mai largi de sportivi, de la alergători la bicicliști cât și familii sau persoane care au încercat pentru prima dată acest tip de mișcare. În plus, concursul a pus în valoare o zonă deosebită din punct de vedere natural și turistic – Pădurea Dumbrava.
Concursul de orientare turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava” a avut loc pe data de 21 septembrie 2013, în campingul din Pădurea Dumbrava. Concursul a avut patru categorii și anume:
”Family” - Aceasta probă s-a adresat unei echipe formată din 1 - 2 părinți cu unu sau mai mulți copii.
Orientare Începător (individual) - Această probă s-a adresat celor care NU au mai participat la un astfel de eveniment sau celor care aveau puțină experiență în domeniul orientării turistice.
Orientare Avansat (individual) - Această probă a fost destinată celor pentru care orientarea turistică nu mai avea taine și/sau timpul/competiția conta.
MTB-O (Mountainbike-Orientare) (individual) – Aceasta probă s-a adresat iubitorilor de MTB atât avansați cât și începători care au dorit să încerce această nouă probă.
La start s-au prezentat 12 echipe la categoria Family, 12 concurenți la categoria MTB-O, 6 concurenți la categoria În alergare – Avansați și 4 concurenți la categoria În Alergare – Începători. În total au au luat startul competitiei 50 de participanți.
Fiecare concurent / echipă a primit înaintea startului kitul de participare care a cuprins harta cu traseul corespunzător categoriei, o fișă de pontaj, număr de participare și un tricou de concurs. Pe hartă au fost marcate punctele de control (posturile) prin care concurentul trebuia să treacă și să ponteze fișa de concurs. Pentru participanții care nu au posedat busolă organizatori au pus la dispoziție busole care au fost înapoiate de la terminarea cursei.
Punctele de control au fost distribuite în pădurile Dumbrava Est (drumul spre Rășinari de la Hotel Hillton până la intersecția spre Cisnădioara) și Catrina (dealul împădurit dinainte de Cisnădioara venind dinspre Sibiu) partea din stânga a drumului care merge spre Cisnădioara.
La final au fost premiate echipele/participanții de pe primele 3 locuri la fiecare categorie în bani și produse. Restul participanților au primit diplome de participare. După festivitatea de premiere toți participanții au luat parte la o ”Pasta party”.
Pentru punerea în practică a concursului a fost necesară o perioadă de trei luni de pregătire, înainte de desfășurarea lui. De asemenea, în ziua desfășurării concursului echipa de proiect s-a implicat în acțiunile de înscriere a participanților, distribuire de chituri de concurs, cronometrare, prelucrare date clasament etc. Toate aceste activități au fost organizate de o echipă formată din 11 persoane din cadrul Asociației Tură în Natură și specialiști din cadrul altor organizații cu experiență în organizarea acestui gen de competiții (Asociația Salvatorilor Montani, Clubul de Turism Montan Amicii Munților, Asociatia Pedale, Fundatia Comunitara Sibiu). Acestora li s-au alăturat peste 15 voluntari care au ajutat la buna organizarea evenimentului.
Un partener important al asociației noastre care a participat în cadrul evenimentului prin angajații săi a fost Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, cu care am încheiat un contract de parteneriat. Angajații agenției au împărțit participanților flyere în care era descrisă Rezervația Naturală Pădurea Dumbrava și au oferit informații relevante pe această temă celor interesați.
Pentru organizarea concursului de orientare turistică vor fi necesare următoarele materiale:
- 20 posturi de orientare;
- 8 ștampile pentru posturi;
- 200 harti (coli A4 printate color);
- 200 fise (coli A4 cartonate printate alb-negru)
- 200 pungi pentru chiturile de concurs
- 200 tricouri;
- 12 premii;
- apa, fructe, izotonice
O parte dintre materiale au fost asigurate de Asociația Tură în Natură prin intermediul unor sponsori cum ar fi Boromir, Visma, TopNet, AquaDor.
Promovarea concursului de orientare turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava” s-a făcut atât prin intermediul paginii de internet și cea de facebook ale Asociației Tură în Natură, cât și prin creerea unei pagini de facebook special dedicate acestui concurs. În plus, toți partenerii de proiect au postat pe site-urile asociațiilor lor (Asociația Salvatorilor Montani, Asociatia Pedale, Fundația Comunitară Sibiu, Clubul de Turism Montan Amicii Munților) informația cu privire la concursul de orientare. S-a apelat, de asemenea, și la promovarea evenimentului pe pagini de internet specializate cum ar fi www.ciclism.ro sau pe pagini de facebook de profil: Masa Critica, CicloSibiu, etc.
Au fost date și trei comunicate de presă, două înaintea concursului iar cel de-al treilea după desfășurarea lui. În urma comunicatelor de presă au apărut articole în principalele ziare locale: Tribuna, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Rondul de Sibiu. De asemenea, au fost postate articole pe mai multe site-uri de informare on-line (vezi decont de imagine). Presedintele asociatiei a fost invitat la emisiunea ”Ce buna-i dimineata” de pe postul Antena 1 Sibiu pentru a vorbi despre concursul de orientare turistică. În emisiunea de știri de pe același post a fost dat un anunț legat de organizarea concursului. După eveniment președintele asociației a participat la emisiunea ”Raluca și Răzvan”, difuzată pe postul Eveniment TV, unde printre altele a vorbit și despre concursul de orientare turisică.
Obiectivele propuse şi realizate:
1.Promovarea sportului de masă prin stimularea participării a cât mai mulți oameni, cu niveluri de pregătire fizică diferită, la un eveniment ce promovează mișcarea în aer liber
- Obiectivul nostru a fost atins prin participarea a 50 de sibieni în cadrul unei competiții sportive
2.Dezvoltarea spiritului competițional pentru cei care fac mișcare în mod ocazional
- Obiectivul a fost atins prin participarea în cadrul concursului a peste 30 de persoane care în mod obișnuit nu participă la competiții sportive. Toți participanții s-au declarat mulțumiți de organizare la sfârșitul evenimentului și au spus că vor mai participa la acest gen de competiții.
3.Atragerea unor sportivi către un tip nou de mișcare
- Două dintre probele concursului au fost noi pentru competițiile de orientare organizate în Sibiu: Family si Mountainbike Orientare. Cei mai mulți participanți s-au îndreptat spre aceste două probe: 27 participanți la categoria Family și 12 participanți la categoria Mountainbike Orientare.
4.Promovarea unei zone deosebite a Sibiului, Rezervația Naturală Pădurea Dumbrava
- Organizarea concursului de orientare ”Comorile Pădurii Dumbrava” a fost drept scop declarat printre altele promovarea Rezervației Naturale Pădurea Dumbrava. Dincolo de cadrul Pădurii Dumbrava unde s-a desfășurat concursul, au fost oragnizate și alte acțiuni pentru promovarea Rezervației Naturale. Angajații Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu au împărțit participanților flyere în care era descrisă Rezervația Naturală Pădurea Dumbrava și au oferit informații relevante pe această temă celor interesați.
Relevanţa proiectului:
Concursul de orientare ”Comorile Pădurii Dumbrava” a adus în lumea sportivă sibiană elemente de noutate în ceea ce privește concursurile de acest gen. Daca organizații precum Clubul de Tursim Montan ”Amicii Munților” sau SKV organizează regulat concursuri de orientare turistică în Sibiu, dar probele sunt cele clasice de alergare,
Concursul de orientare ”Comorile Pădurii Dumbrava” a adus elemente noi, probele Family si MTB-O, care s-au bucurat de un mare succes în cadrul evenimentului. Concurenții la aceste probe s-au arătat dornici să mai participe la acest tip de concurs în viitor, ceea înseamnă o deschidere a publicului sibian pentru participarea la competiții sportive.
Știri și evenimente
-
Rezultate concurs de orientare
Echipa Tura in Natura doreste sa multumeasca tuturor participantilor si voluntarilor care au infruntat eroic vremea tomnatica si au luat parte la concursul de orientare “Comorile Padurii Dumbrava”. Va asteptam si la alte evenimente organizate de asociatia noastra.
-
Concursul de orientare turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava”
Te-ai gândit vreodată că Pădurea Dumbrava are comori pe care nu le-ai descoperit încă?
Asociația Tură în Natură Sibiu, alături de partenerii săi Asociația Salvatorilor Montani, Asociația Pedale, Fundația Comunitară Sibiu și Clubul Montan Amicii Munților organizeaza sâmbătă, 21 septembrie 2013, cu pornire din campingul din spatele Hotelului Hilton, un concurs de orientare turistică inedit.
-
Regulament de organizare al evenimentului
Concursul de orientare turistică ”Comorile Pădurii Dumbrava” a adus o noutate în cadrul acestui tip de competiții, adresându-se atât celor care practică acest sport în alergare cât și unei categorii noi de sportivi care vor să descopere acest sport din șaua bicicletei. Acest concurs mixt de orientare turistică a însemnat atragerea unei palete mai largi de sportivi, de la alergători la bicicliști cât și familii sau persoane care au încercat pentru prima dată acest tip de mișcare. În plus, concursul a pus în valoare o zonă deosebită din punct de vedere natural și turistic – Pădurea Dumbrava.