Festivalul Sibiu – Oraș Bike Friendly la final

În perioada 26 - 28 iunie 2015, peste 600 de sibienii au participat la Festivalul “Sibiu - Oraş Bike Friendly”, organizat de Asociația Tură în Natură Sibiu în parteneriat cu Fundația Comunitară Sibiu, CAB Sports, Clubul de Turism Montan Amicii Munților și SKV Sibiu. Cele peste 10 activități ale festivalului s-au desfășurat în curtea Colegiului Naţional “Samuel von Brukenthal” pe data de 27 iunie și în Parcul Sub Arini pe 28 iunie.

Pe 26 iunie seara, am deschis festivalul cu prezentarea cu titlul ”Colecția insule pe Biciclete – Cicloturism pe Insulele Cipru și Sicilia” susținută de colegul nostru Daniel Costea la cafeneaua Lulu Café.

Pe 27 iunie am început activitatea dimineața devreme cu pregătirea corturilor și a traseelor pentru cei mici în curtea Colegiului Național Samuel von Brukenthal. În cadrul “Atelierului de biciclete” Alex Barbor a făcut față cu greu afluxului mare de bicicliști care au avut nevoie de mici reparaţii şi servicii de întreţinere a bicicletei. Bogdan Tătăranu a explicat celor interesați informații despre echipamentul necesar unui biciclist și dotările indispensabile pentru o bicicletă conform legii. Ceilalți colegi au oferit  publicului informații despre traseele cicloturistice marcate de asociaţia Tură în Natură precum şi despre alte activități importante ale asociației.

Deliciul celor prezenți l-a constituit mini-concursul Kids Race la care au participat copii între 5 și 12 ani. Cei mici au parcurs contracronometru un traseu cu mici obstacole, câștigătorul fiind desemnat după trei runde. Participanții cu timpul cel mai bun obţinut în cele trei runde au fost premiați la sfârşitul concursului cu Enciclopedii pentru Copii.

Și cei mari au avut parte de activități special dedicate lor cum ar fi Școala de Mers pe Bicicletă unde Cristi Ritivoiu și Ștefan Crețu au reușit să facă mai mulți sibieni, mai mari sau mai mici, să spună ”Da, și eu pot acum”. Cele trei ghidaje pe bicicletă, susținute de ghizi specializați, au avut teme extreme de interesante precum pe urmele guvernatorului Samuel von Brukenthal, rolul militar în arhitectura orașului Sibiul sau legăturile istorice de acces între Orașul de Sus și Orașul de Jos. Cei care au vizitat festivalul au avut ocazia să-și spună părerea cu privire la locurile din Sibiu care cauzează probleme bicicliștilor prin postarea unui bilețel cu problema identificată pe un panou cu harta Sibiului pus la dispoziție de organizatori.

Duminică ne-am mutat cu mic cu mare în Parcul Sub Arini unde am reluat activitățile din ziua anterioară dar am organizat și unele noi. La ora 10.00 dimineața s-a pornit din zona centrală a orașului într-un Marş al Familiilor pe Biciclete. Activitatea s-a adresat familiilor cu copii care au parcurs pe biciclete un traseu prestabilit ce a urmat principalele bulevarde sibiene iar la final ajungând în Parcul Sub Arini unde s-au alăturat celorlalți participanți la festival. Publicul prezent a urmărit cu interes și demonstraţiile de acrobații pe BMX realizate de bikeri profesioniști pe rampele special create și amplasate în fața Stadionului Municipal.  

Evenimentul cel mai așteptat din cadrul festivalului a fost Concursul MTB XC Challenge, adresat bicicliștilor de toate vârstele. Competiţia a reunit la start 100 de concurenţi, pasionaţi de sportul pe două roţi, de la copii de 6 ani până la adulţi, atât fete, cât şi băieţi. Câştigătorii de la toate cele 6 categorii de concurs – “prichindeii” sub 10 ani, juniorii 10-14 ani, adolescenţii 14 -18 ani,  feminin open, masculin începători peste 18 ani şi masculin avansaţi peste 18 ani – au fost premiaţi cu diplome, medalii, trofee şi premii din partea sponsorilor: bunătăţi de la Boromir şi vouchere de intrare la Aria Spa & Wellness.

După amiază am continuat cu concursul “Treasure Hunt” cu tematică “A apărut prima oară la Sibiu” în care participanții au descoperit comorile ascunse ale oraşului Sibiu. La final s-au acordat premii echipelor câștigătoare la categoria Familii și Individual.

Festivalul s-a încheiat cu prezentarea ”Pedalând pe Camino de Santiago - Portugalia” susținută de colegul nostru Răzvan Morariu.

Dorim să mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment de la membrii ai asociației la voluntari, parteneri de proiect și nu în ultimul rând sponsori și finanțatori. Festivalul ”Sibiu – Oraș Bike Friendly” este un eveniment co-finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu în cadrul Agendei de Dezvoltare a Comunității 2015.