Promovarea ciclismului ca sport de masă în Sibiu prin amenajarea unui traseu de cicloturism 2012
Descrierea proiectului: Prin intermediul acestui proiect ne-am propus să punem în valoare potențialului cicloturistic al orașului Sibiu cât și a unor zone din apropierea lui, prin marcarea unui traseu de biciclete prin care să oferim atât cicliștilor din Sibiu, cât și turiștilor care ne vizitează orașul, o zonă sigură și propice de pedalat și antrenament.
Obiectivele propuse şi realizate:
Promovarea ciclismului ca sport de masă în Sibiu, prin amenajarea unui traseu cicloturistic de nivel mediu de dificultate care va lega Sibiul de localitățile limitrofe
Creșterea numărului de cicliști de diverse categorii din municipiul Sibiu care abordează pe bicicletă zone deosebite, dar puțin cunoscute, din jurul Sibiului.
Crearea condițiilor necesare pentru ca cicliștii sportivi din Sibiu și din afara orașului să se poată antrena
Diversificarea serviciilor turistico-culturale pentru turiștii din țară și străinătate care vizitează Sibiul prin amenjarea unui traseu cicloturistic cu nivel de dificultate mediu
Oferirea unei variante alternative de ieșire cu bicicleta din oraș spre zonele limitrofe ale Sibiului, care să ocolească șoselele circulate.
Activităţi realizate conform calendarului propus iniţial:
Activitatea 1: Realizarea a panourilor informative și a materialelor promoționale
În luna a treia a proiectului membrii echipei asociației Tură în Natură au început realizarea marcajelor și a panourilor informative. Aceasta a presupune cumpărarea materialelor, tăierea barelor metalice achiziționate anterior la dimensiunile necesare, sudarea cadrelor pentru panourile informative, vopsirea în două straturi a materialelor.
Au fost realizate 3 panouri informative de dimensiunea 80 x 120 cm și un număr de 300 plăcuțe indicatoare (marcaje) în număr mai mare decât cel prevăzut inițial pentru a ajuta la o mai bună marcare a traseului de cicloturism propus.
Materialele promoționale (hărți, tricouri, stickere, fluturași și bannere) au fost realizate în luna a cincea a proiectului. Pentru realizarea materialelor promoționale au fost contactate firme de specialitate în prima parte a proiectului iar după contractare s-a trecut la realizarea lor. Materialele astfel realizate au fost folosite pentru promovarea traseului de cicloturism.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie – octombrie 2012
Activitatea 2: Amenajarea traseului de cicloturism sportiv
În cea de-a patra lună a proiectului a început amenajarea traseului de cicloturism. Prima etapa a constat in amplasarea celor 3 panouri informative astfel: unul la punctul de plecare din Parcul Subarini, unul la intrarea în Pădurea Dumbrava, unul la Schitul Rășinari. Pe tot parcursul traseului au fost montate pe copaci plăcuțe indicatoare cu marcajul traseului.
Sub-activitățile necesare s-au concretizat în: alegerea locațiilor, prinderea plăcuțelor indicatoare pe parcursul traseului, săparea gropilor, fixarea panourilor informative cu ciment, etc.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: septembrie - octombrie 2012
Activitatea 3: Organizarea de evenimente pentru promovarea traseului
Lunar au avut loc evenimente de promovare a traseului între lunile iulie și noiembrie 2012, înainte și după marcarea corespunzătoare a traseului. Evenimentele au constat în organizarea de ture cu cicliști, de toate categoriile de pregătire fizică și tehnică din Sibiu și din afara acestuia. Evenimentele au fost anunțate atât prin postarea de anunțuri pe site-ul proiectului cât și pe cea de Facebook a proiectului.
Cu ocazia turelor de bicicletă organizate în cadrul proiectului am atras atenția cicliștilor sibieni dar și din afara orașului asupra unor locații deosebite, dar mai puțin cunoscute, din jurul Sibiului cum ar fi Schitul Rășinari, bisericile vechi din Rășinari și Poplaca și cătunul Trăinei.
Un alt eveniment important a fost cel de lansare oficială a traseului pe care l-am organizat sub forma unei ture de bicicletă pe traseul marcat la care am invitat și presa locală. Evenimentul s-a bucurat de succes în ciuda vremii nefavorabile din ziua lansării.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iulie – noiembrie 2012
Activitatea 5: Promovarea proiectului
Traseului cicloturistic sportiv pe care l-am marcat prin proiectul de față a fost promovat prin imaginea filozofului român Emil Cioran, al cărui portret a apărut pe toate materialele pe care le-am realizat în cadrul proiectului: panouri informative, plăcuțe indicatoare, hărți, tricouri, calendare, bannere, web-site-uri.
Pentru promovarea corespunzătoare a traseului marcat au fost realizate pliante cu descrierea lui și pliante cu hărți ale traseului. Hărțile astfel realizate au fost distribuite celor interesați prin intermediul centrelor de informare turistică din Sibiu. Hărțile sunt disponibile și la sediul Asociației Tură în Natură și au fost puse și la dispoziția Asociației Județene de Turism Sibiu din cadrul Consiliului Județean. Au mai fost distribuite de asemenea, și în locații de specialitate cum ar fi magazinele sportive din orașul Sibiu, centre de închirieri biciclete, info-point-uri.
Traseul marcat în cadrul acestui proiect a fost popularizat și pe site-ul Asociației Tură în Natură și pe pagina de facebook a organizației prin postarea de articole (vezi www.turainnatura.ro si http://www.facebook.com/turainnatura). De asemenea, au fost utilizate și alte căi de informare specifice domeniului cum ar fi site-ul ciclism.ro.
În cadrul proiectului au fost realizate tricouri care au imprimate pe partea frontală denumirea traseului ciclotursitic și chipul filozofului Emil Cioran alături de siglele Asociatiei Tură în Natură și a Consiliului Județean Sibiu. Tricourile au fost distribuite în cadrul diverselor evenimente de promovare a proiectului și traseului: tura de lansare a proiectului, ture cu elevi de la liceul Brukental, etc.
Alte materiale care au fost realizate în cadrul proiectului pentru promovarea traseului de cicloturism au fost autocolante, calendare și bannere.
Pe parcursul proiectului au fost date două comunicate de presă pentru popularizarea primului traseu de cicloturism din Sibiu. În urma acestor comunicate de presa au apărut atât articole in presa scrisă cât și reportaje TV și radio (vezi raportul de imagine).
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: aprilie, august – septembrie 2012
Activitatea 6: Managementul de proiect
Echipa proiectului a fost formată din 4 membrii ai A.T.I.N.S. cu experiență în managementul de proiect și în domeniul sportiv.
Mihai David, vicepreședintele asociației, a asigurat managementul proiectului, în baza experienței sale în domeniul sportiv de specialitate și al pregătirii sale în domeniile managementului, marketingului și turismului. Mihai David a coordonat atât activitatea de ansamblu a proiectului cât și activitățile de promovare din cadrul lui. A participat de asemenea alături de ceilalți membrii ai echipei la amenajarea traseului de cicloturism.
Mihai Proca, președintele asociației, a asigurat un suport constant managerului de proiect în implementarea activităților proiectului. El s-a ocupat de activitățile de achiziționare a materialelor necesare realizării traseului dar a participat și la activitățile practice ale proiectului, alături de colegii săi.
Alexandru Barbor, secretarul asociației, este unul dintre experții care a făcut parte din echipa proiectului. În baza experienței sale Alexandru Barbor a coordonat activitatea de realizare a materialelor pentru amenajarea traseului de cicloturism dar a participat și la activitățile practice ale proiectului, alături de ceilalți membrii ai proiectului.
Daniel Costea, membru în cadrul ATINS, a fost cel de-al doilea expert în cadrul proiectului nostru. Dl. Costea a coordonat activitatea de amenajare a traseului de cicloturism dar a asigurat suport si la activitățile de promovare a proiectului.
Cei patru membrii ai echipei A.T.I.N.S implicați în acest proiect au implementat activitățile proiectului fără a solicita remunerare din fondurile finanțatorului. La buna implementare a proiectului au participat și ceilalți membrii ai A.T.I.N.S cărora li s-au alăturat voluntarii asociației.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: toată durata proiectului
Relevanţa proiectului: Prin intermediul acestui proiect s-a creat o infrastructură extrem de importantă pentru practicarea în condiții propice și sigure a ciclismului în afara orașului, situație solicitată de numărul mare de cicliști sibieni care practică acest sport în prezent. În plus, a fost realizată o zonă de antrenament pentru cicliști sportivi sibieni. Nu în ultimul rând prin amenajarea traseului de cicloturism se vor crea condițiile pentru punerea în valoare a potențialului tursitic al împrejurimilor Sibiului.
Beneficiari:
1.Bicicliștii din Sibiu, indiferent de vârstă și nivelul lor de pregătire fizică și tehnică
2.Turiștii români și străini
3.Consiliul Județean Sibiu
4.Primăriile orașului Sibiu și ale localităților Rășinari și Poplaca
Știri și evenimente
-
Ecologizarea pe biciclete a traseului cicloturistic ”Emil Cioran” a avut loc
Sâmbătă, 24 noiembrie, un grup de elevi ai Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, alături de membrii Asociaţiei Tură în Natură, au realizat o acţiune mai aparte: ecologizarea pe biciclete a unor porţiuni din traseul cicloturistic ”Emil Cioran”.
-
13.10 Lansarea oficială a traseului cicloturistic ”Emil Cioran”
Cu toate că județul Sibiu are un potențial cicloturistic ridicat, în prezent pe teritoriul său există amenajat un singur traseu cicloturistic, între Cisnădie și Vârful Măgura. În orașul Sibiu numărul bicicliștilor este estimat la câteva mii, dintre care doar o mică parte sunt cicliști sportivi cu o bună pregătire fizică și tehnică.
-
Inaugurarea traseului ”Emil Cioran” a avut loc
Prima zi de toamna, rece si ploioasa, avea sa fie chiar ziua inaugurarii traseului cicloturistic Emil Cioran, sambata 13 octombrie 2012.
-
Amenajarea traseului de cicloturism Emil Cioran
Cu toate că județul Sibiu are un potențial cicloturistic ridicat, în prezent pe teritoriul său există amenajat un singur traseu cicloturistic, între Cisnădie și Vârful Măgura.