Promovarea ciclismului ca sport de masă în județul Sibiu prin amenajarea de trasee cicloturistice 2014

Descrierea proiectului:
Prin intermediul acestui proiect ne propunem să punem în valoare potențialul cicloturistic al unor zone din apropierea Sibiului, prin continuarea marcării de trasee de bicicletă prin care să oferim cicliștilor sibieni, și nu numai, o zonă sigură și propice de pedalat și antrenament. În anul 2012 și 2013 am reușit să marcăm aproximativ 50 de kilometri de trasee cicloturistice, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Prin proiectul de față ne propunem să mai amenajăm cel puțin 50 de kilometri de trasee pentru practicarea ciclismului de agrement și sportiv în bune condiții.

 Obiectivele propuse:
1. Promovarea ciclismului ca sport de masă în Sibiu, prin amenajarea unor trasee cicloturistice de nivel mediu de dificultate care vor lega Sibiul de localitățile limitrofe.
2.Creșterea numărului de cicliști de diverse categorii care abordează pe bicicletă zone deosebite, dar puțin cunoscute, din județul Sibiului.
3.Crearea condițiilor necesare pentru ca cicliștii sportivi din Sibiu și din afara orașului să se poată antrena.
4.Diversificarea serviciilor turistico-culturale pentru turiștii din țară și străinătate care vizitează Sibiul prin amenjarea unor trasee cicloturistice cu nivel de dificultate ușor sau mediu.
5.Oferirea unor variante alternative și sigure de deplasare cu bicicleta dinspre și către oraș, care să ocolească drumurile circulate.

Activităţile proiectului:

Activitatea 1: Realizarea materialelor necesare pentru marcarea traseului de cicloturism

În cadrul proiectului ne propunem ca în primele trei luni ale proiectului să ne ocupăm de realizarea materialelor necesare marcării traseului.

Materiale necesare pentru realizarea traseului :

Panou de informare traseu   6 bucăți

Săgeți indicatoare               20 bucăți

Stâlpi indicatori                  10 bucăți

Vor mai fi necesare materiale de construcții (vopsele, pensule, manusi, etc) pentru aplicarea marcajelor pe parcursul traseului.

Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: mai - septembrie 2014
 

Activitatea 2: Realizarea materialelor promoționale

Membrii echipei asociației Tură în Natură se ocupa de realizarea materialelor promoționale: pliante, tricouri, stickere și bannere. Materialele sunt folosite pentru promovarea traseului între lunile septembrie – noiembrie 2014


Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: septembrie - noiembrie 2014
 

Activitatea 3: Amenajarea traseului de cicloturism

Cele 2 trasee de cicloturism amenajate in cadrul proiectuluivor fi dotat cu 6 panouri informative montate în diverse locuri de-a lungul traseelor cicloturistic. Pe tot parcursul traseului vor fi vopsite pe copaci marcaje (litera C rosu pe fond alb).

Activitatea va consta în aplicarea marcajelor si montarea panourilor informative si a sagetilor indicatoare pe parcursul traseelor deja stabilite.

Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie - septembrie 2014
 

Activitatea 4: Organizarea de evenimente pentru promovare a traseelor marcate

Evenimentele de promovare a traseelor marcate se vor organiza lunar între lunile iulie și noiembrie 2014, înainte și după marcarea corespunzătoare a traseului. Evenimentele vor consta în organizarea de ture cu cicliști, de toate categoriile de pregătire fizică și tehnică din Sibiu și din afara acestuia. Evenimentele vor fi anunțate prin postarea de anunțuri pe site-ul proiectului și pe alte site-uri de profil, pe rețele de socializare (de ex. Facebook, etc.).Cu ocazia turelor de bicicletă organizate în cadrul proiectului ne propunem să atragem atenția cicliștilor sibieni dar și din afara orașului asupra unor locații deosebite, dar mai puțin cunoscute, din jurul Sibiului cum ar fi Dealul Gușteriței, Dealul Măgura, satele tradiționale din Mărginimea Sibiului, etc.

Un alt eveniment important va fi cel de lansare oficială a traseelor pe care ne propunem să-l organizăm la finalizarea amenajării lui prin organizarea unei ture cu cicliști sibieni, la care vor fi invitați și reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu.

Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iulie – noiembrie 2014
 

Activitatea 5: Promovarea proiectului

Pentru promovarea corespunzătoare a traseului marcat va fi necesară realizarea unor hărți ale traseului. Pe una dintre fețe va fi desenată harta traseului iar pe cealaltă parte vor fi prezentate caracteristicile traseului și obiectivele turistice care pot fi vizitate în zonele adiacente traseului propus. Hărțile astfel realizate vor fi distribuite celor interesați prin intermediul centrelor de informare turistică din Sibiu și localitățile înconjurătoare. Vor mai fi distribuite de asemenea, și în locații de specialitate cum ar fi magazinele sportive din orașul Sibiu, agenții de turism, centre de închirieri biciclete, info point-uri, etc.

Traseul marcat în cadrul acestui proiect va fi popularizat pe site-ul Asociației Tură în Natură și pe pagina de facebook a organizației. De asemenea, vor fi utilizate și alte căi de informare specifice domeniului cum ar fi site-ul ciclism.ro sau dirtbike.ro.

La începutul și finalul proiectului, precum și cu ocazia diverselor evenimente importante din cadrul proiectului vor fi date comunicate de presă pentru popularizarea traseului de cicloturism realizat.

Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iulie – noiembrie 2014


Grupul ţintă şi beneficiarii:

1.Bicicliștii din Sibiu, indiferent de vârstă și nivelul lor de pregătire fizică și tehnică
2.Turiștii români și străini
3.Consiliul Județean Sibiu
4.Primăriile orașului Sibiu și ale localităților limitrofe


Rezultate aşteptate:

1.Amenajarea a aprox. 50 de kilometri de trasee cicloturistice

2.Promovarea traseului de cicloturism în rândul a peste 300 de cicliști sibieni cu ocazia turelor de bicicletă organizate în cadrul proiectului

3.Utilizarea traseului de peste 1000 de bicicliști sibieni si turiști anual
 

Impactul asupra grupului ţintă, beneficiarilor şi comunităţii:

Prin intermediul acestui proiect se va crea o infrastructură extrem de importantă pentru practicarea în condiții propice și sigure a ciclismului în afara orașului, situație solicitată de numărul mare de cicliști sibieni care practică acest sport în prezent. În plus, se va crea o zonă de antrenament pentru cicliști sportivi sibieni. Nu în ultimul rând prin amenajarea traseului de cicloturism se vor crea condițiile pentru punerea în valoare a potențialului turistic al împrejurimilor Sibiului.

 

 

 

Data începerii: 2014-04-01 Data finalizării: 2014-11-30

Știri și evenimente

  • Tură de recunoaştere pe traseul Valea Hârtibaciului

    Vremea bună care s-a anunțat duminică 29 iunie ne-a convins să organizăm prima tură de biciclete pe anul acesta. Traseul propus a pornit din Piața Mare şi a continuat pe ruta Biserica Evanghelică Guşterița, Adăpostul de Câini, Dealul Dăii, Bungard, Mohu, Valea Hârtibaciului, Caşolț, Daia, Nou, Pădurea Guşteriței şi retur Sibiu. Acesta este unul dintre cele 5 trasee de cicloturism pe care Tură în Natură le va marca în intervalul 2014 – 2015 în cadrul proiectului "Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania".