Promovarea ciclismului ca sport de masă în județul Sibiu prin continuarea amenajării de trasee cicloturistice 2013
Descrierea proiectului:
Prin intermediul acestui proiect ne-am propus să punem în valoare potențialul cicloturistic al unor zone din apropierea Sibiului, prin continuarea marcării de trasee de bicicletă prin care să oferim cicliștilor sibieni, și nu numai, o zonă sigură și propice de pedalat și antrenament. În anul 2012 am reușit să marcăm aproximativ 20 de kilometri de trasee cicloturistice, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Prin proiectul de față ne-am propus să mai amenajăm cel puțin 30 de kilometri de trasee pentru practicarea ciclismului de agrement și sportiv în bune condiții.
Obiectivele propuse şi realizate:
Promovarea ciclismului ca sport de masă în Sibiu, prin amenajarea unor trasee cicloturistice de nivel mediu de dificultate care vor lega Sibiul de localitățile limitrofe.
Creșterea numărului de cicliști de diverse categorii care abordează pe bicicletă zone deosebite, dar puțin cunoscute, din județul Sibiului.
Crearea condițiilor necesare pentru ca cicliștii sportivi din Sibiu și din afara orașului să se poată antrena.
Diversificarea serviciilor turistico-culturale pentru turiștii din țară și străinătate care vizitează Sibiul prin amenjarea unor trasee cicloturistice cu nivel de dificultate ușor sau mediu.
Oferirea unor variante alternative și sigure de deplasare cu bicicleta dinspre și către oraș, care să ocolească drumurile circulate.
Activităţi realizate conform calendarului propus iniţial:
Activitatea 1: Realizarea materialelor necesare pentru marcarea traseului de cicloturism
În cadrul proiectului am realizat materialele necesare marcării traseului:
Panou de informare traseu 100 x 100 cm 3 bucăți
Plăcuțe indicatoare 130 bucăți
Săgeți indicatoare 20 bucăți
În primele luni ale proiectului membrii asociației Tură în Natură au început realizarea marcajelor și a panourilor informative.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie - octombrie 2013
Activitatea 2: Realizarea materialelor promoționale
Materialele promoționale, hărți, pliante și tricouri, au fost realizate pe tot parcursul proiectului. Pentru realizarea materialelor promoționale au fost contactate firme de specialitate în prima parte a proiectului iar după contractare s-a trecut la realizarea lor. Materialele astfel realizate au fost folosite pentru promovarea traseului de cicloturism.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie - noiembrie 2013
Activitatea 3: Amenajarea traseului de cicloturism
Încă din prima lună a proiectului s-a început amenajarea traseului de cicloturism. Prima etapa a constat în amplasarea marcajelor tip plăcuțe. Ulterior, în lunile următoare ale proiectului s-a trecut și la faza de marcare cu vopsea pe copaci, in zonele unde acest lucru a fost posibil. În luna octombrie au fost montate si cele 3 panouri informative astfel: unul la trecerea de pietoni de la Muzeul Satului, unul la intersectia drumului asfaltat de Cisnadioara cu cel de tara care conduce catre Rasinari si ultimul în fața Centrului de Informare Turistică din Rășinari.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie - octombrie 2013
Activitatea 4: Organizarea de evenimente pentru promovarea traseului
Lunar au avut loc evenimente de promovare a traseului între lunile iulie și noiembrie 2012, înainte și după marcarea corespunzătoare a traseului. Evenimentele au constat în organizarea de ture cu cicliști, de toate categoriile de pregătire fizică și tehnică din Sibiu și din afara acestuia. Evenimentele au fost anunțate atât prin postarea de anunțuri pe site-ul proiectului cât și pe pagina de facebook a asociatiei.
Cu ocazia turelor de bicicletă organizate în cadrul proiectului am atras atenția bicicliștilor participanți asupra unor locații deosebite, dar mai puțin cunoscute, din jurul Sibiului cum ar fi Casa Memorială Emil Cioran, Rezervația Naturală Dumbrava Sibiului, Schitul Rășinari, bisericile vechi din Rășinari și Poplaca, cătunul Trăinei sau Cetatea Cisnădioarei.
Un alt eveniment important a fost cel de lansare oficială a traseului pe care l-am organizat sub forma unei ture de bicicletă pe traseul marcat la care am invitat și presa locală. Evenimentul s-a bucurat de un mare succes prin participarea a peste 120 de biciclisti, atât sibieni cât și din afara Sibiului.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iulie – noiembrie 2013
Activitatea 5: Promovarea proiectului
Traseului cicloturistic sportiv pe care l-am marcat prin proiectul de față a fost promovat prin imaginea filozofului român Emil Cioran, al cărui portret a apărut pe materialele pe care le-am realizat în cadrul proiectului: panouri informative, pliante, hărți.
Pentru promovarea corespunzătoare a traseului marcat au fost realizate pliante și hărți cu descrierea lui. Hărțile astfel realizate au fost distribuite celor care au participat la evenimentele de promovare a traseului. Hărțile sunt disponibile și la sediul Asociației Tură în Natură și au fost puse și la dispoziția Asociației Județene de Turism Sibiu din cadrul Consiliului Județean. Au mai fost distribuite de asemenea, și în locații de specialitate cum ar fi magazinele sportive din orașul Sibiu, centre de închirieri biciclete, info-point-uri.
Traseul marcat în cadrul acestui proiect a fost popularizat și pe site-ul Asociației Tură în Natură și pe pagina de facebook a organizației prin postarea de articole (vezi www.turainnatura.ro si http://www.facebook.com/turainnatura). De asemenea, au fost utilizate și alte căi de informare specifice domeniului cum ar fi site-ul ciclism.ro.
Pe parcursul proiectului a fost dat un comunicat de presă pentru popularizarea primului circuit cicloturistic din Sibiu. În urma acestui comunicat de presă au apărut atât articole în presa scrisă cât și reportaje TV și radio (vezi raportul de imagine).
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: iunie – noiembrie 2013
Activitatea 6: Managementul de proiect
Echipa proiectului a fost formată din 4 membrii ai A.T.I.N.S. cu experiență în managementul de proiect și în domeniul sportiv.
Mihai Proca, președintele asociației, a asigurat managementul proiectului, în baza experienței sale în domeniul managementului de proiecte. El a coordonat atât activitatea în ansamblu a proiectului cât și activitățile de achiziționare a materialelor necesare realizării traseului dar va participa și la activitățile practice ale proiectului, alături de colegii săi.
Mihai David, vicepreședintele asociației, a asigurat un suport constant managerului de proiect în implementarea activităților proiectului, în baza experienței sale în domeniul sportiv de specialitate și al pregătirii sale în domeniile managementului, marketingului și turismului. Mihai David a coordonat activitățile de promovare din cadrul proiectului. El a participat de asemenea alături de ceilalți membrii ai echipei la amenajarea traseului de cicloturism.
Alexandru Barbor, secretarul asociației, este unul dintre experții care a făcut parte din echipa proiectului. În baza experienței sale el a coordonat activitatea de realizare a materialelor pentru amenajarea traseului de cicloturism dar a participat și la activitățile practice ale proiectului, alături de ceilalți membrii ai proiectului.
Daniel Costea, membru în cadrul A.T.I.N.S, a fost cel de-al doilea expert în cadrul proiectului nostru. Dl. Costea a coordonat activitatea de amenajare a traseului de cicloturism dar a asigurat suport si la activitățile de promovare a proiectului.
Cei patru membrii ai echipei A.T.I.N.S implicați în acest proiect au implementat activitățile proiectului fără a solicita remunerare din fondurile finanțatorului. La buna implementare a proiectului au participat și ceilalți membrii ai A.T.I.N.S cărora li s-au alăturat voluntarii asociației.
Încadrarea activităţilor în secvenţe de timp: toată durata proiectului
Relevanţa proiectului:
Prin intermediul acestui proiect s-au marcat peste 30 de kilometri de trasee cicloturistice. Astfel s-a creat o infrastructură extrem de importantă pentru practicarea în condiții propice și sigure a ciclismului în afara orașului, situație solicitată de numărul mare de cicliști sibieni care practică acest sport în prezent. În plus, a fost realizată o zonă de antrenament pentru cicliști sportivi sibieni. Nu în ultimul rând prin amenajarea traseului de cicloturism s-au creat condițiile pentru punerea în valoare a potențialului tursitic al împrejurimilor Sibiului.
Știri și evenimente
-
Invitație la tură pe circuitul cicloturistic ”Emil Cioran”
Ați auzit de traseul cicloturistic ”Emil Cioran”? Este traseul de biciclete care leagă Sibiul de Rășinari marcat în anul 2012 de Asociația Tură în Natură Sibiu.
Anul acesta membrii Tură în Natură și-au propus să identifice un traseu la fel de ușor și de pitoresc care să ofere posibilitatea bicicliștilor sibieni să ajungă din Rășinari în Sibiu, pe drumuri de țară sau de pădure de-a lungul cărora să întâlnească obiective culturale, istorice și naturale deosebite: Casa Memorială Emil Cioran, Cetatea Cisnădioara sau Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului”. -
Inaugurare cu succes a circuitului cicloturistic ”Emil Cioran”
Sâmbătă 9 noiembrie 2013, ora 10.00, Parcul Sub Arini, în fața Stadionului Municipal. Zi neașteptat de călduroasă de noiembrie, soare, nici o adiere de vânt. O mulțime de peste 100 de bicicliști, de toate vârstele, așteaptă cu nerăbdare să pornească în tura de inaugurare a circuitului cicloturistic ”Emil Cioran”.
-
Traseul Emil Cioran
Traseul cicloturistic ”Emil Cioran” oferă bicicliştilor o variantă sigură şi plăcută de a ieşi din oraş către zonele înconjurătoare, feriţi de circulaţia auto. De-a lungul traseului sunt întâlnite câteva obiective turistice deosebite printre care Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului”, Schitul Rășinari, Casa Memorială ”Emil Cioran” sau Cetatea Cisnădioarei.
-
Tura de recunoastere pe traseul “Emil Cioran”
In dimineata zilei de 9 martie , membrii asociatiei Tura in Natura au organizat o iesire cu bicicletele pe traseul “Emil Cioran”, marcat in anul 2012, pentru o evaluare a starii traseului si gasirea unei variante de continuare a acestuia. Cu aceasta ocazie, am incercat sa aflam parerea participantilor la tura despre dificultatea traseului dar si despre varianta de intoarcere identificata.