Bilanțul activității ATINS la finalul anului 2014

Anul 2014 a reprezentat pentru Asociația Tură în Natură Sibiu – ATINS un an plin de activități și evenimente. Anul acesta ATINS a implementat cu succes mai multe proiecte al căror scop principal l-a reprezentat promovarea mersului pe bicicletă.

Unul dintre proiectele importante ale asociației "Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete!" finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, a demarat în luna mai a acestui an și va continua până în luna octombrie 2015. Proiectul abordează o varietate de probleme ale bicicliștilor sibieni: educația deficitară a elevilor în ceea ce privește regulile rutiere, nivelul ridicat de noxe produse de autovehicule care afectează sănătatea bicicliștilor, lipsa transparenței la nivelul autorităţilor locale, reguli de circulație pentru bicicliști neclare, lipsa de respect din partea șoferilor, infrastructura urbană pentru bicicliști insuficientă, lipsa unor trasee de cicloturism în afara orașului.

Rezultatele proiectului "Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete! " pentru anul 2014 pot fi sumarizate astfel:

- Din vara acestui an asociația noastră are o nouă pagină web interactivă

- Am prezentat informații relevante despre efectele poluării și deplasarea cu bicicleta în siguranță, la peste 650 de elevi și liceeni sibieni în cadrul campania educative "Biciclist în trafic"

- Am lansat și un concurs cu titlul ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” pe teme legate de schimbările climatice și reguli de circulație cu bicicleta.

- Prin campania “Respect pentru Bicicliști!” am informat până în prezent peste 80 de șoferi legat de prezența bicicliștilor în trafic

- Am realizat o simulare de accident auto-biciclist al cărui film l-am promovat în mai multe medii on-line precum și în campania educativă în școli

- Cu ocazia celor două întâlniri ale grupului de lucru „Biciclist în trafic”, ce au avut loc la sediul Primăriei Sibiu, am încercat să găsim soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă bicicliștii sibieni.

- Am încercat să găsim soluții pentru promovarea deplasării cu bicicleta la serviciu împreună cu 42 de angajați ai firmelor și instituțiilor publice sibiene în cadrul campaniei ”Bicicleta Verde”.

- Am marcat 2 trasee de cicloturism, cu o lungime de peste 100 de kilometri;

- Am realizat un film de promovare a traseului ”Mocănița – Valea Hârtibaciului”.

Prin proiectul "Concursul Sibiu Duatlon 2014" finanțat de Primăria Sibiu am inițiat un nou concept de concurs prin combinarea a două ramuri sportive: alergarea și mersul pe bicicletă. Evenimentul s-a bucurat de un mare succes cu peste 120 de participanți care au apreciat acest gen nou de competiție în care au avut de câștigat cei cu strategii de echipă mai bune. Anul viitor dorim să organizăm a doua ediție a acestui concurs la care sperăm să atragem mai mulți participanți.

Anul acesta am continuat colaborarea cu cei de la Asociaţia Clubul Sportiv PUMA Sibiu alături de care am organizat cea de-a doua ediție a concursului de Mountain Bike "XC MTB Challenge", în cadrul evenimentului Sibiu Challenge Day, desfășurat în Parcul Sub Arini. În 2014 numărul participanților a fost mult mai mare, crescând la 91 față de 60 în 2013.

Membrii Tură în Natură au participat în 2014 la diverse competiții de Mountain Bike sau de alergare și s-au implicat în cadrul unor evenimente cultural-sportive cum ar fi: "Turul Ciclist al Sibiului 2014", "Sibiul de odinioară" sau "Sibiul în Cifre" inițiat de Fundația Heritas.

În 2015 ne propunem să continuăm activitățile asociației și să obținem rezultate bune în efortul nostru de promovare a mersului pe bicicletă. Mulțumim și pe această cale partenerilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând voluntarilor noștri care ne-au ajutat la buna implementare a activităților asociației.