Campania educativă ”Biciclist în trafic” în școlile și liceele sibiene

La jumătatea lunii octombrie, după ce elevii s-au acomodat deja cu noul an școlar,  am considerat oportun să dăm startul campaniei educative ”Biciclist în trafic” în școlile și liceele sibiene.  Astfel,  în data de 15 octombrie împreună cu un reprezentant al  Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu - Serviciul Rutier am ținut prima prezentare pe tema beneficiilor deplasării cu bicicleta și lupta împotriva schmbărilor climatice în cadrul Colegiului Național  ''Samuel von Brukenthal''.  Campania face parte din proiectul ”Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!” finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Cei 60 de copii din două clase a IX-a au participat la prezentarea cu privire la regulile care trebuie respectate pentru deplasarea în siguranță cu bicicleta în oraș. Ei au primit informații legate de cantitatea de gaze cu efect de seră emise de autovehicule și efectul lor asupra încălzirii globale versus beneficiile deplasării cu bicicleta.  De asemenea, ei au vizionat filmul simulării accidentului în care a fost implicat un biciclist tânăr, realizată în luna septembrie pe pista de biciclete dintre magazinul Dumbrava şi Teatrul Radu Stanca.  În urma filmulețului a urmat o sesiune de discuții, elevii exprimându-și părerea cu privire la cele vizionate.

Cu ocazia acestei prezentări am lansat și concursul cu titlul ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” pe teme legate de schimbările climatice și reguli de circulație. Concursul se adresează elevilor din toate școlile din județul Sibiu. Regulile concursului sunt postate pe pagina dedicată proiectului ”Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”: http://www.turainnatura.ro/ro/undaverde/.

Concursul va cuprinde o probă teoretică și una practică/artistică și se va desfășura pe două categorii de vârstă: prima categorie va cuprinde elevii claselor V – VIII iar cea de-a doua liceenii din clasele IX – XII. La finalul concursului vor fi desemnați șase câștigători (trei din școli și trei din licee). Premiile vor consta în pachete cu accesorii pentru bicicletă.

Prin aceste sesiuni educative susținute în cadrul campaniei ”Biciclist în Trafic” dorim să informăm peste 1000 de elevi sibieni pe teme legate de beneficiile deplasării cu bicicleta și lupta contra schimbărilor climatice dar și să educăm tinerii, un public extrem de vulnerabil și expus atunci când se deplasează cu bicicleta în oraș.