CHALLENGE MTB 2014, PROVOCAREA ORGANIZĂRII UNUI CONCURS

Chiar în perioada consursului MTB XC organizat de echipa Tură în Natură şi colegii de la PUMA Club Sibiu în Parcul Sub Arini pe data de 8.06.2014, se împlinesc 4 ani de când am început să particip la diferite concursuri de ciclism dar şi să cunosc lumea ciclistă sibiană. Acum 4 ani nu cunoşteam pe nici unul dintre voi.

Consursul MTB XC din cadrul zilelor Challenge Sibiu de anul acesta a fost la a doua ediţie. Dacă anul trecut a fost un eveniment mai restrâns cu doar 60 de participanţi la 3 categorii și startul din zona statuii lui Mihai Eminescu din Parcul Sub Arini, anul acesta s-a dorit un concurs mai amplu cu 6 categorii şi cu startul din faţa Stadionului Municipal. Desigur, având o amploare mai mare acesta a trebuit să fie organizat mult mai bine şi să dureze mai mult.

Pentru mine a fost o experiență nouă trebuind să organizez un concurs de MTB. Ca geograf aveam experiență doar în organizarea de ture cicloturistice. Probabil că experienţa participării la atâtea concursuri în ultimii 4 ani m-a ajutat foarte mult dar şi colegii din Asociaţia Tură în Natură, al cărui membru sunt încă din 2011 primul an de funcționare al organizației. Motivul pentru care am devenit membru a fost în primul rând pentru a da o mână de ajutor în tot ceea ce este legat de promovarea mersului pe bicicletă.

La buna organizare a concursului au participat alături de colegii de la Tură în Natură şi voluntarii care au stat pe traseu, în cele mai importante puncte şi zone de risc, mai ales că duminică a fost plin de lume în Parcul Sub Arini.

Referitor la concurs, în final au fost 91 de participanţi sibieni, dintre care pe majoritatea nu i-am mai văzut la alte concursuri. Traseul parcurs a fost cel de 5 km, ca şi anul trecut, marcat între Stadionul Municipal şi Strada Ludoşului din Valea Aurie. Am reuşit să împărțim participanţii în aşa fel să fie grupuri echilibrate de câte 20 de persoane fiind un traseu de XCO destul de îngust şi cu porţiuni destul de tehnice pentru parcul dintr-un oraş. Acesta s-a defăşurat normal fără incidente majore şi toată lumea s-a bucurat de mişcare în aer liber.

Întreg concursul mi-a amintit de ţările avansate în domeniul ciclismului, de exemplu Spania, în care doar într-un oraş cât Cisnădie, se organizează astfel de concursuri de MTB o dată la 2 săptămâni. Concursul MTB XC Challenge este un început într-un oraş ca Sibiul în care ciclismul este în plină dezvoltare.
Deși la un moment dat am considerat că într-un fel am riscat implicându-mă în organizarea acestui consurs, în final totuşi a fost o reușită, și asta doar cu ajutorul vostru, al noilor mei colegi şi prieteni pasionaţi de tot ceea ce înseamnă ciclism şi cicloturism în zona Sibiului.

Vă mulţumesc tuturor!