Conferința PRO VELO XI la final: DEZVOLTAREA BICICLISMULUI ÎN ROMÂNIA
Asociația Tură în Natură Sibiu a participat în perioada 14-16 noiembrie 2014, la Brașov, la cea de-a 11-a conferință națională de cicloturism, biciclism urban și promovarea bicicletei - PRO VELO XI, organizată de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) sub egida Federației Bicicliștilor din România (FBR).
Alături de ONG-uri din întreaga țară active în domeniul promovării bicicletei în scop utilitar și recreativ, ca mijloc de mobilitate urbană sau pentru turism, au participat la conferință și reprezentanți ai unor organizații partenere străine, ai unor instituții publice, precum și ai unor operatori economici de profil.
Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe, pentru identificarea de soluții și modele de bună practică care să transforme mersul pe bicicletă în România într-o normalitate cotidiană și o experiență plăcută și firească.
În cadrul conferinței, Asociația Tură în Natură, în calitate de participant, a prezentat proiectul ”Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”. În cadrul prezentării au fost descrise pe scurt campaniile desfășurate de asociație pentru promovarea mersului pe bicicletă dar și cele 5 trasee cicloturistice ce vor fi marcate în cadrul proiectului.
La conferința națională Provelo XI au fost de asemenea discutate aspecte legate de procedurile de desemnare, marcare și omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislația întârzie de 15 ani, în ciuda promisiunilor autorităților), itinerariul concret al unor trasee cicloturistice naționale, regionale și locale, compatibilizarea diverselor inițiative locale între ele și integrarea proiectului de rețea națională RNTCMR și europeană EUROVELO (din care două magistrale urmează să străbată și România - EuroVelo6 și EuroVelo 13), a fost prezentată harta națională de trasee Rutavelo, precum și alte ghiduri și hărți cicloturistice.
Legislația rutieră ce vizează bicicliștii a fost de asemenea în atenția participanților Conferinței Naționale Provelo. S-a concluzionat că în România se aplică una dintre cele mai restrictive și desuete legislații de profil din Europa, un exemplu fiind interdicția în totalitate a circulației copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice – chiar și în cazul în care aceste căi de acces sunt necirculate sau copiii sunt insoțiți de adulți. Măsuri de revizuire a legislației alături de respectarea prevederilor Codului Rutier prin care este obligatorie desfășurarea săptămânală a unei ore de ”educație rutieră” în școli, ar putea încuraja petrecerea timpului în familie, pe biciclete.
Infrastructura specifică pentru biciclete – atât cea de staționare, cât și cea de rulare reprezină un alt punct nevralgic, standardele din România fiind foarte vechi și depășite. De aceea, participanții la conferință și-au asumat rolul de a educa comunitățile din care fac parte în domeniul biciclistic, fie că se adresează copiilor, publicului larg sau autorităților locale. Alte teme abordate în cadrul conferinței au fost biciclismul urban/utilitar ca parte importantă a mobilității urbane, promovarea mersului cu bicicleta la școală și la serviciu, înființarea unor programe de bike sharing și intermodularitatea – transportul bicicletelor în trenuri și alte mijloace de transport public.
Reprezentanții societății civile, ai organizațiilor partenere străine și ai instituțiilor publice au fost cu toții interesați în găsirea de soluții pentru alinierea ciclismului la standarde apropiate de cele europene. Împreună ei au reușit să adopte mai multe rezoluții, apeluri și documente de poziție, ce vor fi prezentate public în perioada următoare și care vor fi trimise în atenția autorităților competente. Dezvoltarea ciclismului în România este o realitate pe care autoritățile locale și naționale vor trebui să o sprijine.
La Conferința Națională Provelo XI au participat ONG-uri din Iași, București, Timișoara, Târgu-Mureș, Sibiu, Brașov, Ploiești și Cluj-Napoca. Prezența străină a fost asigurată de Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizație ce susține cicloturismul în zona Dunării, malul românesc al fluviului fiind cuprins în rețeaua cicloturistică europeană Eurovelo 6.
Următoarea Conferință Națională Provelo va avea loc în primul trimestru al anului 2015.