Cu bicicleta în jurul Rășinariului
Sâmbătă 19 noiembrie 2016, începând cu ora 10.00, peste 40 de bicicliști s-au lăsat convinși de vremea bună să pornească din fața Stadionului Municipal din Sibiu – Parcul Sub Arini spre Rășinari, în tura de inaugurare a traseelor de bicicletă și drumeție marcate anul acesta de Asociaţia Tură în Natură alături de Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România la poalele Munților Cindrel. După vizitarea Muzeului de Etnografie bicicliștii au avut o scurtă discuție cu primarul Rășinariului, dl. Bogdan Bucur, care și-a arătat interesul în prelungirea pistei de biciclete ce merge de-a lungul drumului județean 106 A până la Rășinari. Trebuie spus că ulterior dl. primar a parcurs întregul traseu pe bicicletă alături de ceilalți participanți la tură.
Pentru că biciclistului îi stă bine cu drumul, participanții dornici de pedalat au pornit mai departe pe traseul ”Emil Cioran” cu destinația cătunul Trăinei, așa cum ne place nouă celor de la Tură în Natură să-i spunem, un Muzeul al Satului viu. Aici mai locuiesc câteva familii în case tradiționale specifice satelor de păstori din Mărginimea Sibiului. Cătunul Trăinei, aparținând de comuna Rășinari, lasă turistului impresia că timpul a stat în loc întorcându-l pe vremea când, cu secole în urmă, ciobanii ajungeau cu turmele în transhumanţă până în Munţii Caucaz sau Serbia.
După o scurtă oprire pentru rehidratare și câteva cuvinte schimbate cu localnicii din Trăinei, printre care și un grup numeros de copii, bicicliștii au început coborârea spre satul Poplaca, pe un drum de țară presărat din loc în loc cu câteva bălți, unele destul de generoase cu noroi la discreție. Din Poplaca mare parte dintre cicliști au decis să urce din nou drumul asfaltat spre Mănăstirea Rășinari iar de aici mai departe spre Pădurea Dumbrava. Parcurgerea Rezervației Naturale Dumbrava Sibiului a oferit multe satisfacții bicicliștilor, pădurea desfrunzită umflând nările cu miros de frunze moarte. O dată ajunși în Sibiu ne-am strâns în Parcul Sub Arini pentru împărtășirea părerilor cu privire la traseele de bicicletă marcate în zona Rășinariului.
Cele trei trasee de bicicletă și drumeție au fost marcate în cadrul proiectului ”Promovarea ciclismului ca sport de masă în județul Sibiu prin amenajarea unor trasee cicloturistice în Mărginimea Sibiului” finanțat prin Agendele Sportive ale Primăriei Rășinari și Consiliului Județean Sibiu.
Multumim tuturor participanților la tura de inaugurare a traseelor de bicicletă și drumeție din jurul Rășinariului!