Despre noi
Scurta prezentare a Asociatiei Tura in Natura Sibiu
Asociatia Tura in Natura a luat fiinta din dorinta de a schimba mentalitatea si prioritatile locuitorilor din Sibiu cu privire la modul de petrecere a timpului liber si aducerea acestora mai aproape de natura.
Misiunea declarata a Asociatiei Tura in Natura Sibiu este de a incuraja si sprijini orice forma de miscare (nemotorizata) in aer liber prin respectarea principiilor de protectie a mediului.
La organizarea si implementarea actiunilor asociatiei noastre au participat toti membri activi. In prezent asociatia are 10 membri activi si aproximativ 30 de voluntari care se implica in actiunile organizatiei. Echipa asociatiei Tura in Natura aduna specialisti in geografie, turism, salvare montana, economisti, etc., activitatea organizatiei bazandu-se pe experienta fiecarui membru in parte. Asociatia nu are in prezent personal angajat, activitatea membrilor ei fiind voluntara si non-profit.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Asociatiei Tura in Natura a fost cel de marcare a unor trasee de cicloturism care sa lege Sibiul de localitatile inconjuratoare. Intre 2012 si 2013 asociatia noastra a marcat in cadrul mai multor proiecte trasee cicloturistice cu o lungime de peste 30 de kilometri. Traseul cicloturistic ”Emil Cioran”, de peste 30 kilometri, este unul dintre traseele marcate de asociatia noastra, care parcurge zone foarte frumoase din imediata apropiere a Sibiului. Alte trasee de cicloturism marcate de asociatia noastra au fost in zona Dealului Gusterita, cu o lungime de peste 25 de kilometri. Prin intermediul proiectului “Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!” vom marca pana la jumatatea anului 2015 alte cinci trasee de cicloturism, in stil circuit, cu plecare din orasul Sibiu catre zonele deosebite din judetul nostru, Marginimea Sibiului, Podisul Hartibaciului, Tara Secaselor si Tara Fagarasului. Obiectivul nostru este de a marca in cadrul acestui proiect peste 200 de kilometri de trasee de cicloturism.
Asociatia Tura in Natura a desfasurat inca de la infiintare actiuni care s-au adresat educatiei publicului tanar din Sibiu in utilizarea bicicletei, ecologie si protectia mediului. In cadrul unui proiect al Liceului Bruckental din Sibiu de promovare in randul elevilor liceului a mersului pe bicicleta, a actiunilor de protectie a mediului si de socializare, membrii asociatiei Tura in Natura au coordonat unele dintre actiunilor proiectului. Proiectul cuprinde mai multe actiuni care s-au desfasurat incepand cu anul 2011: excursia Transalpina, tabere educative la Saliste si Rau Sadului, drumetii montane si tematice, activitati ecologice, etc.
În anul 2013 am implementat împreună cu două grupe de elevi de la liceul Samuel von Brukenthal două proiecte finanțate prin Programul YouthBank de către Fundația Comunitară Sibiu. Primul proiect denumit Campania ”Biciclist în trafic” a avut drept scop educarea elevilor din 5 licee sibiene pe teme de circulație cu bicicleta și conștientizarea șoferilor cu privire la prezența în trafic a bicicliștilor. În cadrul proiectului au fost informați peste 300 de elevi despre reguli de circulație și problemele care pot apărea în trafic atunci când se deplasează cu bicicleta și aproximativ 200 de șoferi au fost informați. În cadrul proiectului au fost realizate pliante cu informații pentru bicicliști și flyere pentru șoferi. Unul dintre elevi a realizat o filmare a drumului pe bicicletă către și de la școală, iar membrii Tură în Natură au realizat montajul filmului. Filmul a fost prezentat în cadrul sesiunilor educative din licee. Partener în acest proiect a fost Poliția Municipiului Sibiu – Serviciul Poliței Rutiere care a acordat atât sprijin logistic cât și prin implicarea reprezentanților săi în acțiunile educative din licee și acțiunile stradale dedicate șoferilor.
Cel de-al doilea proiect și-a propus marcarea unei mici variante de întoarcere a traseului cicloturistic ”Emil Cioran„ realizat de asociatia ATINS in anul 2012. În afara de actiunile efective de marcare proiectul a presupus și o campanie de promovare a traseului marcat de elevi în liceele sibiene. Peste 200 de elevi au aflat despre locații deosebite din jurul Sibiului care pot fi descoperite din Șaua bicicletei. Aproximativ 50 de elevi au participat la turele de promovare a traseului nou marcat.
Incepand cu anul 2013 ATINS s-a implicat si in organizarea de competitii sportive. Prima competitie a fost organizata in colaborare cu Asociatia Club PUMA Sibiu, in cadrul Challenge Day 2013. ATINS a organizat in cadrul acestui eveniment un concurs de biciclete in Parcul Sub Arini care s-a bucurat de un mare succes in randul biciclistilor tineri. In 2014 am reluat aceasta colaborare cu cei de la Club Puma si am reusit sa aducem la startul competitiei peste 90 de participanti, dintre care marea majoritate tineri pana in 14 ani. In septembrie 2013 asociatia noastra a organizat o competitie de orientare turistica la care au participat peste 60 de sibieni, la patru categorii: orientare in alergare incepatori si avansati, orientare mountainbike si orientare Family.
Unul dintre obiectivele importante ale asociatiei noastre in perioada 2011 – 2012 a fost de consolidare a echipei de ciclism montan ”Tura in Natura” si participarea la concursuri de profil. Membrii echipei Tura in Natura au participat la aproximativ 15 concursuri in 2011, in cadrul carora au obtinut 4 locuri I, 7 locuri II si 6 locuri III. In anul 2012 echipa Tura in Natura a participat la 25 concursuri si a reusit 8 pozitionari pe locul I, 6 pe locul II si 8 pe locul III.
Membrii echipei au obtinut puncte importante la campionatul Triada MTB 2012 pozitionandu-se pe locul 8 in clasamentul general din peste 90 de echipe de ciclism din toata tara inscrise in competitie. Locul obtinut de echipa noastra, in fata unor mult mai titrate echipe de MTB, reprezinta o realizare care spune multe despre potentialul tinerilor ei membrii.
Pentru anul 2014 obiectivele echipei sunt de a continua obtinerea de rezultate si imbunatatirea performantelor dar si de a se extinde prin cooptarea de noi sportivi tineri care sa fie adusi la un bun nivel competitional.
In afara de actiunile organizate de asociatia noastra am fost implicati in implementarea unor activitati in cadrul proiectelor desfasurate de organizatii partenere. In cadrul proiectului ”Festivalul Egalitatii de Gen – FEG 2011” implementat de Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Sibiu, Asociatia Tura in Natura a coordonat integral activitatea ”Concursul Egali pe biciclete”. In cadrul editiei FEG 2012 asociatia noastra a coordonat, alaturi de membrii echipei ALEG, actiunea ”Marsul Ciclist al Egalitatii de Gen” care s-a bucurat de o larga participare din partea publicului sibian.
In fiecare an membrii asociatiei noastre participa la evenimentul de strangere de fonduri ”Semi-maratonul Sibiu” organizat de Fundatia Comunitara Sibiu, unde alergam pentru sustinerea cauzelor asociatiei noastre. In cadrul proiectului Huet Urban din anul 2013, asociatia noastra a coordonat atelierul de reparat biciclete, care s-a bucurat de un mare succes.
In mod regulat Asociatia Tura in Natura organizeaza ture de bicicleta pentru promovarea potentialului turistic a judetului Sibiu. Aceste evenimente se bucura de o larga participare din partea ciclistilor sibieni, si nu numai, fiind apreciate atat itinerariile alese de membrii asociatiei cat si calitatea si noutatea informatiilor legate de istoria, cultura si natura zonelor strabatute pe care le impartasesc participantilor.
Asociatia Tura in Natura Sibiu este membru activ al Retelei Organizatiilor de Mediu din Sibiu, initiata de Muzeul de Istorie Naturala Sibiu si Parohia Bisericii Evanghelice Sibiu. De-a lungul anului ultimilor doi ani am stabilit o buna colaborare cu Asociatia Judeteana de Turism Sibiu, una dintre institutiile importante din Sibiu care promoveaza un turism durabil in judetul nostru. Colaborarea cu diverse ONG-uri din domeniul promovarii turismului pe bicicleta a fost o alta preocupare a asociatiei noastre de-a lungul primilor doi ani de functionare.
In primii trei ani de functionare ai Asociatiei Tura in Natura Sibiu, resursele umane ale organizatiei s-au bazat pe implicarea activa a membrilor sai in implementarea proiectelor si actiunilor pe care le desfasoara. Investitia in resurse umane de calitate, cu nivel de pregatire ridicat in diverse domenii de interes ale organizatiei, a fost principala preocupare a Asociatiei Tura in Natura. Resursele financiare ale asociatiei au fost asigurate de diversi finantatori dintre care enumeram Consiliul Judetean Sibiu, Primaria Sibiu si Fundatia Comunitara Sibiu. Actiunile asociatiei noastre au fost sustinute prin echipamente si produse oferite de sponsori precum Bartor MT, Ambient, Velocity sau Boromir.