Îngrădirea traseului cicloturistic ”Emil Cioran”

La sfârșitul anului 2014 Serviciul Public Grădina Zoologică al Municipiului Sibiu a construit un gard care împiedica intrarea în Pădurea Dumbrava în zona porții B a Grădinii Zoologice. În acest loc se afla și intrarea în traseul cicloturistic Emil Cioran marcat de Asociația Tură în Natură în anul 2012, prin proiectul ”Promovarea ciclismului ca sport de masă în Sibiu prin amenajarea unui traseu de cicloturism”, finanțat de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Sportive 2012. În acest loc am amplasat un panou informativ, am amenajat două podețe peste șanțurile de la intrarea în pădure și am nivelat panta, consolidând suprafața cu pietriș. Prin construcția acestui gard intrarea în traseul Emil Cioran este astăzi impracticabilă.

Precizăm că pentru marcarea traseului Emil Cioran am obținut în anul 2012 acordul Primăriei Sibiu, instituție care coordonează și activitatea Grădinii Zoologice Sibiu. Acest acord și prezența panoului informativ și a marcajelor specifice traseului cicloturistic ar fi trebuit să-i determine pe cei de la Serviciul Public Grădina Zoologică al Municipiului Sibiu să contacteze Asociația Tură în Natură pentru a găsi soluții pentru devierea traseului cicloturistic.Prin aceste lucrări a fost ignorat efortul membrilor asociației și a voluntarilor săi care au lucrat la marcarea traseului, amenajarea podețelor de la intrarea în traseu, realizarea și amplasarea panoului informativ, realizarea unei hărți tipărite a traseului (care a fost distribuită inclusiv la Centrul de Informare a Primăriei Sibiu).

Ne exprimăm de asemenea îngrijorarea cu privire la lucrările realizate în Rezervația Dumbrava Sibiului pentru construcția acestui gard (betonare, tăiere arbori, etc.), lucrări care pot afecta speciile de floră și faună prezente în această zonă.

Recomandăm bicicliștilor ca în condițiile actuale reprezentate de imposibilitatea de a urma traseul Emil Cioran așa cum a fost conceput de Asociația Tură în Natură să intre în traseu pe varianta Calea Poplăcii, pista de bicilete amenajată în 2014 de Consiliul Județean Sibiu care urmează drumul județean 

106 D Răşinari– Poplaca. Din dreptul Uzinei de Apă se urmează drumul forestier care ocolește prin spate acest obiectiv și continuă prin Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului” până în Dealul Poplăcii. După aproximativ 100 de metri de la intrarea pe drumul forestier va fi întâlnit marcajul C albastru al traseului Emil Cioran care vine din stânga de pe poteca acum îngrădită din spatele grădinii Zoologice.

Ne pare rău pentru incovenientele create de construcția acestui gard!