Land Art si filozofie pe Coasta Boacii

Sâmbătă, 26 noiembrie, Asociația Tură în Natură a inaugurat expoziția de fotografie „Land Art şi filozofie pe Coasta Boacii”, amplasată pe holurile primăriei Rășinari. Expoziția a încheiat proiectul „Land Art şi filozofie pe Coasta Boacii” implementat de Asociaţia Tură în Natură şi finanţat de Primăria Comunei Răşinari prin Agenda Cultură 2022.
În cadrul proiectului am prezentat publicului larg o versiune hibridă de proiect cultural dedicat marelui filozof, Emil Cioran, născut în Răşinari. Activitatea proiectului a fost împărţită în patru etape prin organizarea unor evenimente culturale dedicate lui Cioran, care s-au legat şi de identitatea locurilor unde filozoful și-a petrecut copilăria, de natura şi specificul Răşinariului.
Prima etapă a proiectului a constat în renovarea sculpturii “O piatră între cer şi pământ” a artistului Ştefan Radu Creţu, amplasată în fața Căminului Cultural din Rășinari. Lucrarea a fost creată în 2020 în cadrul proiectului “Emil Cioran, filozof şi biciclist” implementat de asociaţia noastră. Procesul de renovare a constat în înlocuirea unor piese mobile uzate (rulmenţi, balamale, scripeţi, cabluri de oţel, şuruburi) dar şi a unor articulaţii şi elemente mecanice (“aripi”, ţeavă de apă cu racorduri), curăţarea lucrării de rugină, depuneri de calcar şi alge, de pe roata de apă şi apoi revopsirea totală a întregului ansamblu, igienizarea bazinului şi a instalaţiei de apă.
A doua etapă a constat în organizarea unui tur ghidat pe biciclete pe traseul cicloturistic Emil Cioran remarcat de asociația noastră în anul 2020. Acest tur a fost ghidat de Mihai Proca, ghid turistic specializat pe zona rurală a Mărginimii Sibiului, care a prezentat participanților la tură informații despre istoria, cultura, fauna şi flora din zona Comunei Răşinari.
A treia etapă s-a desfăşurat sub forma unei drumeţii pe Coasta Boacii la care au participat în special familii cu copii. În cadrul acestei activități artistul Ştefan Radu Creţu i-a ghidat pe participanți să realizeze lucrări de „Land art” din materiale naturale culese de-a lungul traseului. Land art este este un tip de artă efemeră, non-invazivă, construită din materiale pe care le găsim în natură. Lucrările participanţilor au fost fotografiate de un fotograf profesionist, care a realizat la finalul proiectului o expoziţie amplasată în holul primăriei Rășinari, în ultima etapă a proiectului.
În cadrul workshop-ului de Land art, a fost prezentată publicului piesa de teatru muzical, dedicată lui Emil Cioran, intitulată “Cioranu’, Ciobanu’ şi Bolovanu’”, scrisă şi interpretată de Claudiu Fălămaş (actor la Teatrul Gong şi muzician) şi Andrei Creţu (muzician). Piesa de teatru a fost prezentată într-o manieră contemporană, reprezentând un monolog al unui cioban rășinărean, adaptat din conceptele şi scrierile lui Emil Cioran. Acest monolog a fost jucat ca pentru un film muzical, iar scenografia acestei piese de teatru a fost adaptată temei, dar şi locaţiei, Coasta Boacii. Ca într-un amfiteatru natural participanţii evenimentului s-au bucurat de un spectacol original care a fost completat de o imagine suprarealistă. Deasupra scenei apăreau suspendate două simboluri care vin în antiteză reciproc, bicicleta reprezentând o pasiune a lui Cioran si toaca bisericii, care încă se aude în zilele de sărbatoare, în Răşinari (cu siguranţă un sunet pe care îl auzea şi marele filozof pe când locuia în sat). Scopul acestei etape a fost să încercăm un experiment inedit, prin care să înţelegem mai bine cum forma reliefului, sunetele şi viața satului, influenţează cultura locală, care l-a influenţat pe Emil Cioran în concepția sa filozofică despre viață.
Evenimentul a avut parte şi de un brunch cu produse culinare locale, botezat “Fasole cu Cioran”, deşi printre bucatele vedete au mai fost servite şi Vărzarul de Răşinari şi lichiu cu prune.
A patra etapă a proiectului a constat în realizarea expoziţiei de fotografie documentară, cu imagini realizate de fotografa Gina Ṣtef. Expoziţia poate fi vizitată în prezent la Primăria Comunei Răşinari. În imaginile prezentate sunt imortalizate lucrările de Land art realizate în cea de-a treia etapă, dar avem şi cadre surprinse din piesa de teatru, de pe Coasta Boacii, “Cioranu’, Ciobanu’şi Bolovanu’”.
Răşinariul are câteva nume celebre cu care se poate mândri şi identifica, inclusiv pe plan internaţional. De aceea noi ne propunem să ducem mai departe, acest proiect unic, având în vedere abordarea hibridă prin care promovăm imaginea marelui om de cultură român, Emil Cioran, născut la Rășinari.