Modele de bună practică norvegiene în promovarea mersului pe bicicletă ca mijloc de luptă împotriva schimbărilor climatice

În perioada 7 – 13 martie 2016 o echipă formată din reprezentanți ai Asociației Tură în Natură Sibiu, Serviciului Rutier al IPJ Sibiu, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și ai Serviciului de Administrare a Domeniului Public și Privat al Primăriei Sibiu se vor deplasa în orașul norvegian Stavanger pentru pentru schimb de experiență cu insituții similare din Norvegia pe tema promovării mersului pe bicicletă ca modalitate de luptă împotriva schimbărilor climatice. Echipa proiectului va avea întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei orașului Stavanger, reprezentanți ai Poliției Rutiere din Stavanger, ONG-uri locale și o agenție de turism locală care are tururi de bicicletă în oferta sa turistică.
Vizita de studiu face parte din proiectul ”Modele de bună practică norvegiene în promovarea mersului pe bicicletă ca mijloc de luptă împotriva schimbărilor climatice” realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Orașele din Norvegia sunt un model de promovare a mersului pe bicicleta, atât prin infrastructura dedicată deplasării cu bicicleta cât și prin modul în care locuitori acestei țări privesc bicicleta ca mijloc de deplasare alternativă în lupta împotriva schimbărilor climatice. Norvegia se află pe locul 5 într-un top al țărilor cu cele mai multe biciclete pe cap de locuitor. La o populație de 4,943,000 locuitori statistica arată un număr de 3,000,000 de biciclete ceea ce înseamnă un procent de 60.7% bicicliști. În Norvegia 4% din toate deplasările sunt făcute cu bicicleta. (Sursa: http://top10hell.com/top-10-countries-with-most-bicycles-per-capita/#sthash.EanbB5n2.dpuf).
Vizita de studiu pe care o propunem în cadrul acestui proiect se va desfășura în orașul norvegian Stavanger. Stavanger este un oraș din regiunea Rogaland, Norvegia, cu o populație de 121.610 locuitori. După ce în anul 2007 Sibiu a fost declarată capitală Culturală Europeană, în anul 2008 orașul Stavanger a avut această onoare, alături de Liverpool. Orașul Stavanger este apropiat ca dimensiune de orașul Sibiu având o populație de 121.610 locuitori față de cei 147,245 locuitori ai Sibiului. O inițiativă interesantă inițiată de autoritățile orașului Stavanger este construirea unei autostrăzi pentru biciclete, un proiect de pionierat în Norvegia. Prin acest proiect se urmărește să fie îmbunătățite condițiile de pedalat între localitățile Stavanger și Sandnes, printr-o infrastructură de biciclete pe care vor fi interzise orice alte mijloace de deplasare, chiar și pedestre. În acest fel autoritățile din Stavanger consideră că viitorul va fi unul al unor modalități de transport prietenoase cu mediul, așa cum este și ciclismul.
Din acest punct de vedere experiența orașului Stavanger din Norvegia poate fi un bun exemplu pentru Sibiu în ceea ce privește mersul pe bicicletă și implicarea factorilor de interes pentru îmbunătățirea politicilor în domeniul schimbărilor climatice. Experiența acestui oraș în ceea ce privește abordarea autorităților cu privire la susținerea mersului pe bicicletă, dezvoltarea de infrastructură pentru deplasarea cu bicicleta, educația pe această temă, grija șoferilor față de bicicliști în trafic, grija cetățenilor față de mediu în contextul schimbărilor climatice sunt exemple care vor fi împărtășite de echipa noastră pentru a putea dezvolta în Sibiu un sistem de deplasare cu bicicleta similar cu cel din Stavanger.