“Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete!”

Asociația Tură în Natură a început implementarea proiectului “Sibiu-UnDa Verde pentru Biciclete!” finanțat prin Programul Fondul ONG în România  –  Componenta 3  -  Dezvoltare durabilă (Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014). Operatorul acestui program în țara noastră este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile iar partenerul său Fundația pentru Parteneriat. Din 198 de proiecte depuse, doar 21 au fost selectate, printre care și proiectul nostru. Costul total eligibil al proiectului este de 73.622,00 Euro din care co-finanțarea asigurată de Asociația Tură în Natură este de 7562 Euro. Asociația Tură în Natură va implementa acest proiect alături de partenerii săi: Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu, Club Rotary Sibiu și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.
 
Proiectul „Sibiu – UnDA Verde pentru Biciclete” va aborda o varietate de probleme ale bicicliștilor sibieni: educația deficitară a elevilor în ceea ce privește regulile rutiere, nivelul ridicat de noxe produse de autovehicule care afectează sănătatea bicicliștilor, lipsa transparenței la nivelul autorităţilor locale, reguli de circulație pentru bicicliști neclare, lipsa de respect din partea șoferilor, infrastructura urbană pentru bicicliști insuficientă, lipsa unor trasee de cicloturism în afara orașului.


Proiectul urmăreşte combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin promovarea utilizării bicicletei. În acest scop ne propunem să prezentăm informații relevante despre deplasarea cu bicicleta în oraș la peste 1000 de elevi sibieni, să influențăm planurile și politicile autorităților locale în beneficiul bicicliștilor, să găsim soluții pentru promovarea deplasării cu bicicleta la serviciu împreună cu 200 de angajați, sa conștientizăm cel puțin 1600 de sibieni despre nerespectarea pistelor de biciclete de către șoferi, să montăm 20 de rastele de bicicletă și să marcăm 5 trasee de cicloturism în afara orașului.

Pentru că la ora actuală în Sibiu nu exista activități de școlarizare în ceea ce privește mersul pe bicicleta în oraș propunem organizarea unor cursuri educative ce vor fi organizate de către echipa de proiect prin intermediul campaniei educative „Biciclist în trafic”. Cu ocazia prezentărilor susținute în școlile și liceele din Sibiu, Asociația Tură în Natură va lansa și un concurs cu titlul ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” pe teme legate de schimbările climatice, reguli de circulație cu bicicleta, etc. care va avea la final șase câștigători (trei elevi din școli si 3 din liceele sibiene).
O altă activitate pe care o vom iniția este cea de stabilire a unui grup de lucru la nivelul autorităților locale pentru promovarea mersului pe bicicletă și respectarea bicicliștilor în trafic. La acest grup de lucru vor fi invitați să participe pe lângă reprezentanții Primăriei Sibiu și cei ai Consiliului Local, si cei ai Poliției Sibiu, ai Consiliului Județean, ai Prefecturii Sibiu, ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, ai altor instituții cu responsabilități în domeniu, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu din Sibiu.


Campania „Bicicleta Verde” va consta în organizarea unor workshopuri în cadrul a 5 firme mari din Sibiu și a 5 autorități publice locale (primărie, consiliul local, consiliul județean, prefectură, poliție) pentru promovarea mersului pe biciclete. Scopul acestei campanii este de a mobiliza cât mai mulți actori ai vieții sociale și economice în procesul de transformare a Sibiului într-un oraș „Verde”.

Campania de informare a șoferilor cu tema „Respect pentru bicicliști” va cuprinde acțiuni stradale cu scopul de a informa șoferii cu privire la drepturile bicicliștilor în calitate de participanți la trafic. Urmărim ca în urma desfășurării campaniei să conștientizăm cât mai mulți sibieni în legătură cu riscurile pe care le reprezintă necunoașterea regulilor de circulație pe pistele de biciclete, atât de către bicicliști cât și de către șoferi. Alte acțiuni stradale pe care le vizăm prin proiectul de față vor avea în vedere două simulări de accidente auto în care sunt implicați bicicliști. Simulările vor avea loc într-o zonă centrală a orașului, cu trafic pietonal intens, în apropierea unei piste de biciclete.
Vom încheia proiectul cu o conferință de diseminare a rezultatelor obținute în speranța că ele vor constitui baza pentru implementarea unor viitoare proiecte și acțiuni dedicate bicicliștilor sibieni.

Data începerii: 2014-05-01 Data finalizării: 2015-11-01

Știri și evenimente