3,5%

Sibiu- UnDa Verde pentru Biciclete!

Activitati

Activitatile proiectului „Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”

Organizarea a două conferințe, de lansare și de finalizare a proiectului, pe tema importanței deplasării cu bicicleta în oraș

La cele două conferințe vor fi invitați peste 50 de persoane/conferință, reprezentanți ai autorităților publice, a ONG-urilor și firmelor locale precum și cei ai presei locale. În cadrul celor două conferințe vor fi abordate teme precum efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții, importanța deplasării cu bicicleta în oraș atât din punct de vedere al sănătății cât și pentru asigurarea unui oraș mai curat și cu probleme de aglomerare în trafic mai puține. Conferința de închidere va avea și rolul de diseminare a rezultatelor proiectului și modul în care asociația va utiliza aceste rezultate pentru a asigura continuitatea pe termen lung a proiectului.

Rezultat asteptat: Diseminarea obiectivelor și rezultatelor proiectului către 100 de reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG-uri, firme și presă locală

Responsabil: ATINS, APM Sibiu, Poliția Municipiului Sibiu, Club Rotary Sibiu

Locatie: Sibiu

 

Crearea și întreținerea unei pagini web a proiectului

Pagina web va fi interactiva, bazata pe tehnologia Web 2.0 care va cuprinde atât informații legate de proiect cât și rezultatele obținute în cadrul proiectului, materialele dezvoltate pentru cursul de constientizare, chestionarele si datele rezultate in urma prelucrarii acestora, harti interactive si trasee de bicicliști în oraș și în afara acestuia, etc. vor fi prezentate in varianta interactiva, usor de înțeles și accesat. Pe acest site va fi creat un contor care va calcula automat cantitatea de gaze cu efect de seră care se vor economisi prin utilizarea bicicletei. Bicicliștii sibieni vor fi astfel încurajați să înscrie distanța parcursă cu bicicleta zilnic, calculându-se astfel cu cât contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice. Platforma va conține si un forum de discuții, fiind actualizată constant si vor fi anunțate evenimente de interes pentru ciclistii de toate varstele. Platforma va gazdui, de asemenea, si materialele promotionale folosite in cadrul proiectului. Este așteptat ca numărul mediu lunar al celor care accesează pagina proiectului să fie de aproximativ 300 de persoane.

Rezultat asteptat: - platformă web funcțională

-              300 accesări/lunar

Responsabil: ATINS prin intermediul serviciilor unei firme specializate.

Locație: Sibiu

 

Realizarea materialelor educative și informative

La începutul proiectului va fi realizat un logo al său care va apărea pe toate materialele pe care le vom realiza în cadrul proiectului: panouri informative, plăcuțe indicatoare, hărți, tricouri, web-site-uri.

Ca suport pentru activitățile educative ce vor fi susținute în cadrul proiectului vor fi elaborate pliante cu informații relevante privind efectele benefice ale deplasării cu bicicleta versus efectele nefaste ale schimbărilor climatice.

Pentru promovarea corespunzătoare a traseelor de cicloturism marcate în cadrul proiectului va fi necesară realizarea unei hărți a traseului. Harta va fi realizata in format A3 și va avea pe una dintre fețe harta traseelor iar pe cealalta parte va aparea o descriere a lor si a zonelor pe care le parcurg, caracteristicile traseului si obiectivele turistice care pot fi vizitate in zonele adiacente traseelor propuse. Traseele marcate in cadrul acestui proiect vor fi popularizate si pe site-ul Asociatiei Tura in Natura si pe pagina de facebook a organizatiei. De asemenea, vor fi utilizate si alte cai de informare specifice domeniului cum ar fi site-ul www.ciclism.ro.

Campania de informare a șoferilor sibieni despre drepturile bicicliștilor ca participanți la trafic se va face prin intermediul unor fluturași în care vor fi rezumate într-un mod grafic atractiv informații relevante atât despre cantitatea de gaze cu efect de seră emise de o mașină, ce cantitate de combustibil se reduce utilizând bicicleta, cât și ce reguli trebuie respectate atunci când întâlnesc un biciclist în trafic.

Alte materiale care se vor realiza in cadrul proiectului pentru promovarea proiectului vor fi tricouri, autocolante, bannere și roll-up-uri.

 

Rezultat asteptat:

-              Un logo al proiectului

-              2000 de pliante

-              1000 fluturași

-              2000 harti cu traseele de cicloturism

-              2000 autocolante

-              100 de tricouri

-              2 bannere

-              2 roll-up-uri

Responsabil: ATINS prin achizitionarea serviciilor unei firme de specialitate.

Locatie: Sibiu

 

Organizarea campaniei educative ”Biciclist în trafic” în unitățile de învățământ sibiene pe tema beneficiilor deplasării cu bicicleta și lupta contra schimbărilor climatice

Pentru că la ora actuală în Sibiu nu exista activitati de scolarizare in ceea ce privește mersul pe bicicleta in oras propunem organizarea unor cursuri educative ce vor fi organizate de către echipa de proiect.

Publicul țintă căruia ne vom adresa prin campania educativă vor fi elevii școlilor si liceelor sibiene, un public extrem de vulnerabil si expus atunci când se deplaseaza cu bicicleta in oras. Pentru a creste numarul tinerilor care utilizeaza bicicleta vom organiza sesiuni educative in cadrul a 10 școli si 10 licee si grupuri scolare sibiene in care vor fi susținute prezentări power-point ce vor conține informatii legate de cantitatea de gaze cu efecte de seră emise de autovehicule si efectele lor asupra incalzirii globale versus beneficiile deplasarii cu bicicleta, filmulețe educative pe teme legate de deplasarea cu bicicleta si schimbarile climatice si vom impartii materiale educative realizate in cadrul proiectului. În acest scop va fi necesară achiziționarea unui videoproiector care va fi folosit și în cadrul prezentărilor susținute în cadrul altor activități din cadrul proiectului. La aceste sesiuni educative vom invita reprezentantii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu să le vorbească elevilor despre efectele schimbărilor climatice și pe cei ai Politiei Municipiului Sibiu – Serviciul Poliției Rutiere care vor vorbi elevilor despre regulile de circulatie cu bicicleta în oraș.

 

Rezultate asteptate: - 1000 de elevi informați

Responsabil: ATINS, APM Sibiu, Poliția Municipiului Sibiu           

Locatie: școli, licee din Sibiu.

 

Concurs pentru elevi cu tematica ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice”

Cu ocazia prezentărilor susținute în școlile și liceele din Sibiu, Asociația Tură în Natură va lansa și un concurs cu titlul ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” pe teme legate de schimbările climatice, reguli de circulație cu bicicleta, etc. care va avea la final șase câștigători (trei din școli, 3 din licee). La pregătirea întrebărilor de concurs se va cere consiliere din partea Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și cei ai Poliției Rutiere Sibiu. Concursul se va lansa și în alte școli decât cele în care se vor ține prezentările mai sus menționate. Regulile concursului vor fi postate atât pe site-ul proiectului cât și pe site-ul A.T.I.N.S, pagina de facebook și alte medii on-line. Pentru desemnarea câștigătorilor se va forma un juriu format din reprezentanți ai A.T.I.N.S., alături de un reprezentant de la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu și Poliția Municipiului Sibiu. Premiile vor consta în pachete cu accesorii pentru bicicletă. 

Rezultat asteptat: 6 elevi vor fi premiați

Responsabil: ATINS, APM Sibiu, Poliția Municipiului Sibiu

Locatie: Scoli si licee sibiene

 

Stabilirea unui grup de lucru la nivelul autorităților locale pentru promovarea mersului pe bicicletă și respectarea bicicliștilor în trafic

Pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă bicicliștii sibieni ne propunem inițierea unui grup de lucru la nivelul Primăriei Sibiu cu tema “Biciclist in trafic”. La acest grup de lucru vor fi invitați să participe pe lângă reprezentanții Primăriei Sibiu și pe cei ai Consiliului Local, ai Poliției Sibiu, ai Consiliului Județean, ai Prefecturii Sibiu, ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, ai altor instituții cu responsabilități în domeniu, reprezentanții ai ONG-urilor de mediu din Sibiu, etc. După constituirea grupului de lucru ne propunem sa stabilim întâlniri o dată la 3 luni în cadrul primăriei Sibiu pentru discutarea problemelor legate de activitatea bicicliștilor. Înainte de fiecare întâlnire vom stabili subiectele de discuție, problemele identificate, soluțiile propuse, etc. împreună cu membrii ONG-urilor care vor fi reprezentate în cadrul grupului de lucru. Ulterior discuțiilor din cadrul grupurilor de lucru vom dezbate atât prin întâlniri directe cât și prin schimb electronic de informații problemele care vor fi identificate pentru a ajunge la o poziție comună.

 

Rezultat asteptat: - 6 întâlniri ale grupului de lucru pentru găsirea soluțiilor la problemele bicicliștilor sibieni

- crearea unui parteneriat între societatea civilă și autoritățile locale

Responsabil: ATINS, APM Sibiu, Poliția Municipiului Sibiu

Locație: Primăria Sibiu

 

Campania ”Bicicleta Verde” adresată firmelor și autorităților locale în vederea promovării mersului pe bicicletă

Campania va consta în organizarea unor workshopuri în cadrul a 5 firme mari din Sibiu și a 5 autorități publice locale (primărie, consiliul local, consiliul județean, prefectură, poliție) pentru promovarea mersului pe biciclete. Scopul acestei campanii este de a mobiliza cât mai mulți actori ai vieții sociale și economice în procesul de transformare a Sibiului într-un oraș „Verde”.

În cadrul workshopurilor din cele 5 firme alese în cadrul proiectului se vor discuta aspecte care ar putea  încuraja angajații să se deplaseze cu bicicleta la serviciu. Vor fi dezbatute de asemenea posibile variante de recompensare din partea firmelor respective pentru angajații care vor veni pe bicicletă la locul de muncă.

În cadrul workshopurilor din cadrul autorităților locale se va dezbate atât tema încurajării deplasării cu bicicleta la serviciu a angajaților cât și aspecte privind îmbunătățirea condițiilor de deplasare cu bicicleta în oraș și promovarea prin mijloace proprii a unor campanii care să determine cât mai mulți sibieni să se deplaseze cu bicicleta.

Atât în cadrul firmelor cât și a instituțiilor publice se vor organiza echipe  care vor pregăti mini-programe de stimulare a angajaților să se deplaseze cu bicicleta la serviciu. Astfel vor fi identificate cele mai bune soluții de promovare a mersului pe bicicleta la serviciu, care vor fi promovate în cadrul proiectului sub diverse forme, postare pe site, comunicate de presă, diverse evenimente de profil, ca modele de bune practici care pot fi preluate de alte instituții sau companii din Sibiu care doresc să se promoveze drept organizații ”Verzi”.

 

Rezultat așteptat: - Cel puțin 100 de angajați ai firmelor sibiene și 100 de angajați ai autorităților publice locale informați

-              5 soluții de promovare a deplasării cu bicicleta la serviciu identificate

Responsabil: ATINS, Club Rotary Sibiu

Locatie: firme și autorități locale din Sibiu

 

Simularea unor accidente auto-biciclist pe piste de biciclete

Pentru a atrage atenția publicului asupra problemelor bicicliștilor, ne-am propus să organizăm trei simulări de accidente, primăvara și toamna, în care victima accidentului auto să fie un biciclist. Simulările vor avea loc într-o zonă centrală a orașului, cu trafic pietonal intens, în apropierea unei piste de biciclete. Locația va fi aleasă în funcție de gradul de risc al zonei pe unde trece pista de biciclete și unde s-ar putea produce accidente rutiere grave din cauza neacordării priorității de către șoferi, ignorării prezenței pistei de biciclete și a bicicliștilor, etc. Prima simulare de accident va fi filmată cu mai multe camere, din locuri diferite, inclusiv o cameră montată pe casca biciclistului. Ulterior simulării vor fi montate bucățile filmate și va rezulta un scurt film ce va fi postat atât pe site-ul proiectului cât și pe site-ul www.turainnatura.ro. Vom încerca de asemenea să popularizăm acest film în cât mai multe medii on-line (de ex. www.ciclism.ro). Scurt metrajul va fi difuzat și în cadrul sesiunilor educative în școli și cu ocazia work-shopurilor organizate în cadrul autorităților locale și a firmelor sibiene.

La eveniment vor participa atât reprezentanții ATINS cât și cei ai Poliției Rutiere care vor fi prezenți la fața locului, alături de o echipă a SMURD sau Ambulanţă. Aceștia vor acorda primul ajutor victimei accidentului. Reprezentanții Asociației Tură în Natură Sibiu se vor ocupa de organizarea evenimentului iar la final vor împărți publicului prezent pliante cuprinzând reguli pentru circulația pe pistele de biciclete, reguli pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere cu privire la bicicliști, etc.

Astfel vom reuși să conștientizăm cât mai mulți sibieni, martori ai evenimentului, de riscurile pe care le reprezintă necunoașterea regulilor de circulație pe pistele de biciclete, atât de către bicicliști cât și de către șoferi.

Rezultat așteptat: peste 600 de sibieni vor lua cunoștință de pericolele reprezentate de nerespectarea pistelor de biciclete de către conducătorii auto.

Responsabil: ATINS, Poliția Municipiului Sibiu

Locație: piste de biciclete din orașul Sibiu

 

Campanie de informare a șoferilor cu tema ”Respect pentru bicicliști!”

Campania de informare a șoferilor cu privire la drepturile bicicliștilor în calitate de participanți la trafic va cuprinde 2 sesiuni a câte 3 acțiuni lunare. Campania se va desfășura împreuna cu reprezentanții Poliției Municipiului Sibiu – Serviciul Poliției Rutiere. Aceștia vor da alături de membrii ATINS informații legate de conștientizarea existenței pistelor de biciclete, reguli pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere cu privire la bicicliști, etc. Cu această ocazie vor fi distribuiți fluturașii adresați șoferilor. Aceștia vor fi oferiți de asemenea și șoferilor care parchează neregulamentar pe pistele de biciclete. Fluturașii vor fi disponibili și la sediile Primăriei Sibiu, Poliției Rutiere, Agenției de Protectia Mediului Sibiu, etc. sau în cadrul diverselor evenimente la care vor participa organizațiile partenere.

Rezultat așteptat: 1000 de conducători auto sibieni informați despre existența și respectarea pistelor de biciclete

Responsabil: ATINS, Poliția Municipiului Sibiu

Locație: Sibiu

 

Realizarea și montarea de infrastructură urbană pentru promovarea mersului pe bicicletă

Pentru încurajarea deplasării cu bicicleta în oraș este nevoie de completarea infrastructuri existente. În prezent există rasteluri de biciclete montate mai ales în zona centrală a orașului. Este însă necesară montarea de rasteluri și în zone limitrofe centrului. Prin proiect ne propunem să amplasăm 20 de rasteluri pentru biciclete în apropierea institutiilor principale ale orasului (de ex.poșta, spitale, etc.) și în fața instituțiilor de învățământ (școli, licee, facultăți), etc.

Rezultat așteptat: 20 de rastele pentru biciclete montate

-peste 3000 de utilizatori lunar

Responsabil: ATINS prin intermediul unei firme subcontractate

Locație: Sibiu

 

Marcarea de trasee cicloturistice

Pentru a asigura o continuitate a pistelor de biciclete, pentru cei care doresc să iasă cu bicicleta din oraș în zonele din apropierea Sibiului ne-am propus marcarea a cel puțin 5 noi trasee de cicloturism. Pentru realizarea acestor trasee este necesară o prima etapă de identificare a celor mai potrivite rute care sa îndeplinească anumite criterii, cum ar fi: accesibilitatea lor, punctele de interes (cultural, istoric, natural, etc.) întâlnite pe parcursul lor, gradul de dezvoltare a infrastructurii turistice, etc. Prin acest proiect ne propunem identificarea și marcarea a cel puțin 5 trasee cicloturistice, tip circuit, cu pornire din orașul Sibiu. Zonele cu potențial cicloturistic din împrejurimile Sibiului prezintă diferite grade de difucultate. De aceea dorim sa ne orientăm spre acele zone care nu prezintă dificultăți sporite la deplasarea cu bicicleta și oferă un maxim de atractivitate prin obiectivele turistice, culturale sau naturale de pe parcursul lor. Astfel vom oferi posibilitatea la cât mai multi pasionați de mersul cu bicicleta (chiar și începători) să parcurgă aceste trasee.

Cu ocazia acestor ture de identificare a traseelor de cicloturism pe care le vom marca în cadrul proiectului vom stabili si timpii medii de parcurgere a traseelor, punctele de interes de pe parcursul lor, vom realiza track-uri GPS si vom culege si alte date cu caracter tehnic despre trasee.

Pentru marcarea traseelor identificate va fi necesara realizarea unor materiale cum ar fi: panouri de informare traseu, placute indicatoare, săgeți indicatoare, stâlpi indicatori. Vor mai fi necesare materiale de construcții (de ex. nisip, pietriș, ciment, var, etc) pentru montarea stâlpilor indicatori și a panourilor informative de pe parcursul traseului.

Panoul de informare va avea dimensiunile de 100 x 100 cm si va fi confectionat dintr-un material rezistent (de ex. fibra de sticla, policarbonat, etc.) pe care se va aplica un autocolant.

Placutele indicatoare si sagetile indicatoare de traseu vor fi confectionate dintr-un material rezistent  (de ex. fibra de sticla, policarbonat, etc.) cu dimeniunile de 15  x 15 cm pe care se va aplica un autocolant cu insemnele traseului.

Stâlpii indicatori vor fi confectionati din teava metalica cu diametrul de 5 cm si cu lungimea de 3 m.

Pe parcursul celor 5 trasee vor fi amplasate 20 panouri informative montate în puncte de interes pentru traseele identificate. Pe tot parcursul traseului vor fi montate pe copaci placute indicatoare cu marcajul traseului. Pentru o mai buna vizibilitate se va aplica si marcaj cu vopsea acolo unde acest lucru este posibil (de ex. păduri). În locațiile unde este necesară direcționarea cicliștilor vor fi amplasați stâlpi metalici cu sageti continând informatii despre traseu (timpi, destinatie, marcajul traseului, etc.).

Activitatea va consta in montarea placutelor indicatoare, a stâlpilor indicatori si a panourilor informative pe parcursul traseului deja stabilit. Sub-activitatile necesare se vor concretiza in: alegerea locatiilor, prinderea placutelor indicatoare pe parcursul traseului, saparea gropilor, fixarea stâlpilor indicatori si a panourilor informative cu ciment, etc.

La activitatea de marcare vor participa atât membrii Asociației Tură în Natură cât și voluntari selectați pentru proiect. Pentru sprijinirea acestei acțiuni, care va presupune un necesar de resurse umane mare, vom apela și la alte ONG-uri și cluburi sportive din Sibiu.

 

Rezultat așteptat: marcarea a peste 200 kilometri de trasee de cicloturism

Responsabil: ATINS, Club Rotary Sibiu

Locație: Zone pitorești din împrejurimile Sibiului

 

Realizare filme ale traselor marcate

Dupa realizarea traseelor, pentru o mai buna promovare a lor se va realiza parcurgerea lor prealabila si realizarea de filmulete cu ajutorul unei camere de filmat specializate achizitionate in cadrul proiectului. Imaginile astfel filmate vor fi prelucrate ulterior pentru realizarea unor scurte filme, in care in afara de imaginile efective vor fi descrise si punctele importante de pe parcursul traseelor (gen intersectii importante de drumuri, carari, etc.) precum si obiectivele turistice intâlnite de-a lungul lor (case memoriale, biserice, institutii de cultura etc. Un alt obiectiv prezentat in cadrul acestor scurte filme vor fi elementele importante de biodiversitate acolo unde traseele parcurg arii protejate. 

 

Rezultat așteptat: Realizarea a 5 filme ale traseelor cicloturistice

-              Peste 2000 de persoane interesate vor fi informate

Responsabil. ATINS

Locație: traseele cicloturistice marcate

 

Promovarea traseelor de cicloturism

Evenimente de promovare ale traseelor se vor organiza lunar între lunile mai și octombrie, înainte și dupa marcarea lor corespunzatoare. Evenimentele vor consta in organizarea de ture cu ciclisti, de toate categoriile de pregatire fizica si tehnica din Sibiu si din afara acestuia. Evenimentele vor fi anuntate atât prin comunicate de presa cât si prin postarea de anunturi pe site-ul proiectului si pe alte site-uri de profil, pe rețele de socializare (de ex. Facebook, etc.).

Cu ocazia turelor de bicicleta organizate in cadrul proiectului ne propunem sa atragem atentia ciclistilor sibieni dar si din afara orasului asupra unor locatii ecoturistice deosebite, dar mai putin cunoscute, din jurul Sibiului si din zonele parcurse de trasee (de ex. Podișul Hârtibaciului, Mărginimea Sibiului, Țara Făgărașului, Țara Secașelor, etc.).

Alte eveniment importante vor fi cele de lansare oficiala a proiectului si a traseelor de cicloturism, unde vor fi invitați în afara de personalități publice ale Sibiului, sportivi si simpli biciclisti si reprezentanti ai presei locale.

 

Rezultat așteptat: -organizarea a 15 ture de biciclete pe traseelor cicloturistice

-              peste 500 de participanți

Responsabil: ATINS

Locatie: zone ecoturistice din apropierea Sibiului

 

Intărirea capacității organizatorice a Asociației Tură în Natură Sibiu

Creşterea transparenţei şi a vizibilităţii organizaţiei

Asociația Tură în Natură este o organizație tânără care s-a făcut însă remarcată la nivel local prin acțiunile derulate pentru promovarea mersului pe bicicletă atât în oraș cât și în afara acestuia. Prin proiectul de față ne propunem să transmitem informații cât mai multe despre acțiunile organizației către publicul sibian atât prin îmbunătățirea paginii web a asociației (www.turainnatura.ro) cât și prin realizarea și printarea unui raport anual într-un format grafic cât mai atractiv. Prin realizarea a 1000 de rapoarte anuale vom reuși să abordăm atât publicul larg cât și potențiali finanțatori și sponsori pentru atragerea unor fonduri suplimentare pentru derularea acțiunilor asociației.    

 

Rezultat așteptat: - Creșterea numărului de accesări ale paginii web a asociației

-              Printarea a 1000 de exemplare din raportul anual 2014

Responsabil: ATINS

Locația: Sibiu

Finantatori

Parteneri

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Continutul acestui website nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor website-ului.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Pentru informatii despre Fondul ONG in Romania accesati www.fondong.fdsc.ro.