Un alt fel de turism: Vanatoarea de comori pe Valea Tarnavelor

Duminica 13 octombrie, am hotarat sa luam parte la "Vanatoarea de comori pe Valea Tarnavelor", organizat de AJTS, eveniment despre care aflasem cu o seara inainte de pe site-ul organizatiei.

Fiind prima participare la un eveniment de acest gen, nu am stiut la ce sa ne asteptam, dar avand oricum de gand sa profitam de vremea frumoasa, invitatia s-a potrivit la fix. Avand doar detaliile de pe site-ul AJTS, ne-am conformat programului prezentat acolo, pornind cu masina din Sibiu pentru a fi punctuali la prima activitate din cadrul evenimentului: Vizita ghidată a orașului ezoteric Mediaș, ce avea loc la ora 10, ocazie cu care urma sa primim si mapele evenimentului si informatiile aditionale desfasurarii acestuia.

Obiectivul "Vanatorii de comori" este, pe cat de simplu pe atat de captivant: participantii se deplaseaza individual in cele 4 localitati din traseu: Medias, Brateiu, Dumbraveni si Darlos pentru a afla raspunsul intrebarilor incluse in chestionarul primit. Intrebari care pe langa simtul aventurii trezesc curiozitatea si atentia vizitatorului care poate la un ghidaj intr-un tur standard nu sunt la fel de active.

In primul punct de pe itinerariu vom avea parte de un tur ghidat, in care vor fi strecurate si raspunsurile misiunii noastre de azi. In celalalte 3 localitati insa, vom fi asteptati doar cu portile deschise intr un anumit interval orar, pentru a cauta pe cont propriu acele detalii care ne vor raspunde la intrebarile chestionarului.

Ghidajul in Medias, a inceput cu Biserica Sfanta Margareta, facut de administratorul bisericii de la care a urmat sa aflam mici detalii interesante, dintre care, o parte nu se regasesc in brosurile si ghidurile cetatii medievale. Acestea, alaturi de informatiile istorice primite ne-au ajutat sa corelam istoria Mediasului cu cea a Sibiului sau a intregii Transilvanii. Mergand printre zidurile bisericii si apoi ale intregii cetati, am aflat de ce i se spune Cetatea Luminii: simbolul soarelui este prezent in multe locuri in cetatea Mediasului, sculptat sau pictat pe multe din portile sau fatadelor caselor, alaturi de multe alte simboluri misterioase.

Continuand drumul, plecam din Medias spre biserica din Brateiu unde ne astepta administratorul bisericii, de la care primim doar intampinarea in biserica fortificata, urmand ca detaliile sa le descoperim singuri. Aici treaba merge mai repede, avem de cautat detaliile unor inscriptii si sculpturi din vechea biserica dar avem ocazia sa aflam si mai multe informatii despre edificiu citind panourile informative si vizitand muzeul asezarii, aflat tot intre zidurile de aparare ale bisericii.

Brateiu mai este renumit pentru mesterii caldarari pe care ii poti zari de cum intri in localitate, etaland pe marginile strazii rezultatul muncii loc: cazane si ceaune din arama de toate dimensiunile. Ar fi fost interesant sa avem in obiectivele evenimentului de elucidat si un mic secret al acestui vechi mestesug.

Ajungem la Dumbraveni unde trebuia sa asistam la o slujba in biserica armeneasca, ocazie cu care putem admira interiorul impunator frumos decorat in stil baroc.

Ajunsi cu aproape o ora inaintea inceperii slujbei, cu ajutorul interventiei unui alt participant la eveniment care ni s-a alaturat din Brateiu, reusim sa beneficiem de un ghidaj in biserica dar si o succinta istorie a civilizatiei armene si influenta acesteia in istoria Transilvaniei.

Spre Darlos continuam pe drumul de pe malul celalalt al Tarnavei, drum paralel cu soseaua Medias-Sighisoara, drept urmare putin circulat. Drumul acesta impreuna cu vremea frumoasa de afara, ne duce cu gandul la o tura cu bicicleta prin zona.

Pe langa vizita bisericii, care s-a dovedit una neasteptat de interesanta, programul evenimentului includea si participarea la programul artistic din cadrul Zilele Culturale ale Judetului organizat la Darlos.

Cum bicicletele nu le aveam cu noi, iar natura nu ne lasa sa incheiem ziua fara a-i face o vizita prin padurile judetului, alegem alt drum la intoarcere prin podisul Hartibaciului, oprind pentru o mica plimbare la pas prin padurea Pelisor-Richis.

Ideea evenimentului si-a atins scopul, si credem ca a fost una buna. Am avut ocazia de a fi noi turisti la noi in tara, intr-un mod independent si interactiv. Am aflat lucruri noi in cele 4 localitati din itinerariu sau amanunte care in alte vizite doar le-am trecut cu vederea.

Traseul este posibil si chiar recomandam pasionatilor a fi facut cu bicicleta, cel putin pe ruta Medias-Darlos-Dumbraveni, Brateiu fiind la soseaua circulata spre Sighisoara.

Pentru cei care vor sa refaca traseul in afara evenimentului dar vor sa aiba totusi parte de aventura cautarii comorilor de pe Valea Tarnavelor, in acest link gasiti chestionarul iar datele de contact ale administratorilor bisericilor sunt pe pagina evenimentului.